Εξαρθρώθηκε ρωσικό δίκτυο που “πλήρωνε Ευρωπαίους πολιτικούς”

Διαβάζεται σε 3'
Russia Europe
Russia Europe iStock

Εξουδετερώθηκε υποστηριζόμενο από τη Ρωσία δίκτυο “προπαγάνδας” για τη διάδοση αντι-ουκρανικών ιστοριών και την πληρωμή Ευρωπαίων πολιτικών.

Ένα σκάνδαλο ρωσικής επιρροής και προπαγάνδας συγκλονίζει την ΕΕ μετά την αποκάλυψη πως ιστοσελίδα υπέρ του Κρεμλίνου διέδιδε προπαγάνδα και “πλήρωνε” Ευρωπαίους πολιτικούς.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ, με το δίκτυο να έχει στόχο να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η τσεχική κυβέρνηση επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με την ονομασία Voice of Europe, ο οποίος, σύμφωνα με την Πράγα, αποτελούσε μέρος μιας φιλορωσικής επιχείρησης επιρροής.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία είχε προσεγγίσει μέλη του κοινοβουλίου της ΕΕ (ευρωβουλευτές ) και “τους πλήρωσε για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η νέα ρωσική εκστρατεία προπαγάνδας έρχεται σε λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου και απηχεί τις ανησυχίες για διαφθορά που ήρθαν στο προσκήνιο από το σκάνδαλο Qatargate που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λιγότερο από δύο χρόνια.

Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών επέβαλε κυρώσεις στον φιλορώσο Ουκρανό ολιγάρχη Viktor Medvedchuk, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και στην ίδια την ιστοσελίδα Voice of Europe και σε ένα πρόσωπο με το όνομα Artem Pavlovich Marchevskyi που εικάζεται ότι εμπλέκεται στην επιχείρηση.

Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι το δίκτυο χρησιμοποιούσε τον δημοφιλή ιστότοπο ως μέσο για την πληρωμή πολιτικών.

Ο Medvedchuk διεξήγαγε μια “ρωσική επιχείρηση επιρροής” από τη Ρωσία στο τσεχικό έδαφος χρησιμοποιώντας το Voice of Europe, ανέφεραν οι αρχές σε ανακοίνωσή τους. Ο Medvedchuk, όπως αναφέρει το BBC, συνελήφθη στην Ουκρανία αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στη Ρωσία μαζί με περίπου 50 αιχμαλώτους πολέμου σε αντάλλαγμα για 215 Ουκρανούς.

“Η απόφαση αυτή είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας της Τσεχικής Δημοκρατίας, καθώς επίσης συμβάλλει στην προστασία του δημοκρατικού χαρακτήρα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, δήλωσε το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι πολωνικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν την Πέμπτη ότι πραγματοποίησαν έρευνες στο πλαίσιο της διασυνοριακής έρευνας στη Βαρσοβία και στο Tychy στη δυτική Πολωνία, σύμφωνα με το Reuters. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν την ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία οι αρχές κατέσχεσαν 48.500 ευρώ (41.500 λίρες) και 36.000 δολάρια (28.500 λίρες).

“Χρήματα από τη Μόσχα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή ορισμένων πολιτικών παραγόντων που διαδίδουν ρωσική προπαγάνδα”, ανέφερε η BIS σε ανακοίνωσή της.

Πρόσθεσε ότι τα ποσά ανήλθαν σε “εκατομμύρια” τσεχικές κορώνες (δεκάδες χιλιάδες λίρες).

Το φερόμενο ως δίκτυο προπαγάνδας “αποσκοπούσε στην άσκηση δραστηριοτήτων κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”, δήλωσε η BIS.

Η BIS δεν κατονόμασε τους πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται.

Ο ιστότοπος Voice of Europe ήταν εκτός λειτουργίας την Πέμπτη ενώ και ο λογαριασμός στο X (πρώην Twitter) δεν έχει κάνει καμία ανάρτηση από την Τετάρτη (27/03).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα