Εξοργισμένη η Τουρκία με τη συριακή οβίδα προχώρησε σε βομβαρδισμούς

Εξοργισμένη η Τουρκία με τη συριακή οβίδα προχώρησε σε βομβαρδισμούς

Ενώ οι νεκροί στην Τουρκία από την οβίδα του συριακού στρατού έχουν φτάσει τους πέντε, το τουρκικό ΥΠΕΞ προχωρά άμεσα προς έκτακτη σύνοδο. Προχώρησε σε βομβαρδισμό η Άγκυρα

Έκτακτη σύνοδο για το τουρκικό ΥΠΕΞ με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι να δηλώνει πως αυτός ο βομβαρδισμός να συνιστά ένα "πολύ σοβαρό επεισόδιο που ξεπερνά τα όρια".

Ανάμεσα στα θύματα είναι μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της ενώ υπάρχουν ακόμα εννέα τραυματίες, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του χωριού Ακτσάκαλε, Αμπντουλχακίμ Αϊχάν.

"Είμαστε εξοργισμένοι με τη Συρία", τόνισε ο δήμαρχος σημειώνοντας ότι αυτή η περιοχή πλήττεται συχνά τις τελευταίες δέκα ημέρες από αδέσποτες σφαίρες και οβίδες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου έσπευσε να ενημερώσει τηλεφωνικά το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το περιστατικό, ενώ νωρίτερα ενημέρωσε σχετικά και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι.

Μάλιστα ο Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στο υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει τους συμβούλους του προκειμένου να εξετάσουν την απάντηση της Άγκυρας στο επεισόδιο αυτό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Τουρκία βομβάρδισε στόχους την Τετάρτη σε συριακό έδαφος, ως αντίποινα για την επίθεση με όλμους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Η επίθεση αυτή αποτελεί μία άμεση απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας, οι οποίες βομβάρδισαν κατά μήκος της μεθορίου στόχους που είχαν εντοπισθεί από τα ραντάρ", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προέτρεψε τη συριακή κυβέρνηση να σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της και προειδοποίησε πως η 18μηνη σύρραξη στη χώρα αυτή έχει αρχίσει βαθμηδόν να επηρεάζει αρνητικά τις άλλες χώρες στην περιοχή.

"Ο ΓΓ καλεί τη συριακή κυβέρνηση να σεβασθεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, καθώς και να τερματίσει τη βία κατά του συριακού λαού", τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπαν.

"Ο ΓΓ καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μειώσουν την ένταση και να διαμορφώσουν ένα δίοδο προς την κατεύθυνση μίας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία", τονίζει η ίδια πηγή.

Αναφέρεται επίσης ότι "υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και αποφασίστηκε η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ".

SHARE:

24Media Network