Εξοργιστική απόφαση στη Βραζιλία: Δικαστής απαγόρευσε την έκτρωση σε 10χρονη, θύμα βιασμού

Εξοργιστική απόφαση στη Βραζιλία: Δικαστής απαγόρευσε την έκτρωση σε 10χρονη, θύμα βιασμού
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images

Σάλος στη Βραζιλία, μετά από δικαστική απόφαση που απαγορεύει σε ανήλικο θύμα βιασμού να προχωρήσει σε άμβλωση.

Η υπόθεση μιας 10χρονης στη Βραζιλία που έμεινε έγκυος μετά από βιασμό και το δικαστήριο της απαγόρευσε να προχωρήσει σε άμβλωση, προκάλεσε κατακραυγή και κινητοποιήσεις, καθώς η χώρα διατηρεί ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις.

Η δεκάχρονη κατέφυγε στο δικαστήριο προκειμένου να μπορέσει να κάνει άμβλωση. Ωστόσο, δικαστής και εισαγγελέας επανειλημμένως και πιεστικά της ζήτησαν να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, κάνοντας λόγο για «ανθρωποκτονία».

Όπως μεταδίδει η washingtonpost, η μικρή από το νότιο κρατίδιο της Σάντα Καταρίνα ανακάλυψε τον Μάιο πως ήταν έγκυος 22 εβδομάδων. Όταν πήγε στο νοσοκομείο της Φλοριανάπολις, της πρωτεύουσας του κρατιδίου, ζητώντας άμβλωση ήταν 22 εβδομάδων και δύο ημερών.

Ο ομοσπονδιακός νόμος εξασφαλίζει στα θύματα βιασμού το δικαίωμα της άμβλωσης σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας συνιστά οι αμβλώσεις να διενεργούνται πριν την 22η εβδομάδα κύησης. Το νοσοκομείο, επικαλούμενο αυτήν ακριβώς την οδηγία, αρνήθηκε να υποβάλλει το παιδί σε άμβλωση, χωρίς δικαστική εντολή.

Η δικαστής, Ριμπέιρο Ζίμερ ρώτησε τη 10χρονη «αν ήταν πρόθυμη να κρατήσει την κύηση για δύο ή τρεις εβδομάδες ακόμη» ώστε να επιτρέψει στο έμβρυο να αναπτυχθεί. Σε μια χειριστική διαδικασία ρώτησε το παιδί αν μπορούσε να νιώσει το μωρό και αν ο βιαστής του θα συμφωνούσε να το δώσουν για υιοθεσία.

Έπειτα η δικαστής απευθύνθηκε στη μητέρα του θύματος. «Όσον αφορά το μωρό, καταλαβαίνετε πως αν διακόψουμε την εγκυμοσύνη, το μωρό γεννιέται και το βλέπουμε να πεθαίνει;» τη ρώτησε με το ψευδές επιχείρημα. «Μπορείτε να το καταλαβαίνετε αυτό; Πως πρόκειται για τεράστια σκληρότητα; Πως το μωρό θα γεννηθεί και θα κλαίει μέχρι να πεθάνει;».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το κορίτσι δήλωσε πως δεν θέλει να συνεχίσει την κύηση. Ωστόσο, μετά από μεγάλη πίεση, συμφώνησε στο αίτημα να περιμένει «ακόμη μερικές εβδομάδες» για να ενισχύσει τις πιθανότητες επιβίωσης του εμβρύου, για την περίπτωση υιοθεσίας.

Στην απόφασή της, η δικαστής εξίσωσε την άμβλωση με ανθρωποκτονία και έδωσε εντολή μεταφοράς του παιδιού σε ειδικό κέντρο, χωρίζοντάς το από την οικογένειά του για σαράντα ημέρες, ώστε να αποτραπεί «η μητέρα από τη διενέργεια της όποιας διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του μωρού».

Την ίδια ώρα, οι αρχές του κρατιδίου υποστήριξαν πως η μικρή απομακρύνθηκε από την οικογένειά της όχι για την ασφάλεια του εμβρύου, αλλά στο πλαίσιο έρευνας για το αν δράστης του βιασμού ήταν κάποιο μέλος της οικογένειάς της.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων με οργανώσεις και ακτιβιστές να βγαίνουν στους δρόμους, ζητώντας την απομάκρυνση της 10χρονης από το κέντρο φιλοξενίας και τη μεταφορά της σε νοσοκομείο για να άμβλωση. Πάνω από 300.000 γυναίκες υπέγραψαν διαδικτυακό αίτημα για να κριθεί καταχρηστική η δικαστική απόφαση.

Ποια η νομοθεσία στη Βραζιλία

Η άμβλωση στη Βραζιλία θεωρείται νόμιμη στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή εμβρυικής ανωμαλίας. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, η περίπτωση της 10χρονης αποτελεί απόδειξη πως, ακόμη και σε γυναίκες που ο νόμος τούς επιτρέπει την άμβλωση, νοσοκομεία, δικαστήρια, θεσμοί, αρχές και κοινή γνώμη δημιουργούν εμπόδια, στερώντας τους το νόμιμο δικαίωμά τους.

«Αυτό που βλέπουμε στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου η άμβλωση ποινικοποιείται, είναι πως δημιουργούνται εμπόδια που καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα» λέει η Ντέμπορα Ντινίζ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο της Μπραζίλια. «Και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι πιο εύθραυστοι, είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, πάνω από 17.000 ανήλικες, ηλικίας 10 έως 14 ετών, μένουν έγκυοι στη Βραζιλία κάθε χρόνο. Αυτές οι ανήλικες είναι πέντε φορές πιο επιρρεπείς στο θάνατο κατά τον τοκετό σε σχέση με γυναίκες άνω των 20 χρόνων, ενώ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες σε ρήξη μήτρας, προεκλαμψία και αναιμία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα