Ευάλωτα τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια

Ευάλωτα τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια

Παρά τις δηλώσεις Πούτιν για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων, αποδεικνύεται ότι η Μόσχα πρέπει να δαπανήσει τεράστια ποσά σε επισκευές που θα διασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις. Τι δηλώνει ο διευθυντής της Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Η ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (Rosatom) θα δαπανήσει την περίοδο 2011-2012 τουλάχιστον 374 εκατομμύρια ευρώ για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της. Την ίδια ώρα, επίσημη έκθεση παραδέχεται ότι οι ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ευάλωτες.

"Πρέπει να προσαρμόσουμε τα παλιά εργοστάσια στις σημερινές προδιαγραφές μετά τη Φουκουσίμα", δήλωσε ο Σεργκέι Κιριένκο τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία-Νόβοστι κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

''Βρήκαμε τα απαραίτητα χρήματα για το συγκεκριμένο λόγο, πέντε δισεκατομμύρια ρούβλια (125 εκατομμύρια ευρώ) για τον εξοπλισμό. Θα δώσουμε συνολικά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ρούβλια (374 εκατομμύρια ευρώ) το τρέχον έτος και το επόμενο για να αποκτήσουμε πρόσθετο υλικό", πρόσθεσε.

Κυβερνητική έκθεση που εκπονήθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας αποκαλύπτει ότι τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια δεν είναι ασφαλή, κυρίως σε περίπτωση σεισμού.

Η έκθεση που εξετάζει διάφορες πλευρές στο τομέα της ασφάλειας, κυρίως το περιβάλλον, καταγράφει 32 προβλήματα που εντοπίστηκαν στα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Πούτιν δήλωσε πολλές φορές ότι τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια είναι τα πιο ασφαλή στον κόσμο και τίποτε παρόμοιο με αυτό της Φουκουσίμα δεν μπορεί να συμβεί στη Ρωσία.

Ύστερα από μια σειρά ελέγχων αντοχής, ο Κιριένκο παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να δαπανηθούν πέντε δισεκατομμύρια ρούβλια κυρίως για τον εξοπλισμό των εργοστασίων με αυτόνομα συστήματα τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, η έλλειψη των οποίων αποδείχτηκε καταστροφική στη Φουκουσίμα.

Ο διευθυντής της Rosatom δήλωσε σήμερα ότι σε κάθε ένα από τα ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια είχαν γίνει τέσσερις επιθεωρήσεις και είπε ότι οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς και μπορεί να αντέξουν ένα σεισμό ή ένα τσουνάμι. ''Είναι οι μόνοι σταθμοί στον κόσμο που θα άντεχαν το χτύπημα αν ένα αεροσκάφος συντριβόταν πάνω τους", τόνισε.

SHARE:

24Media Network