Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Βρετανία: Brexit και γρήγορα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Βρετανία: Brexit και γρήγορα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία για το Brexit "μόλις αυτό είναι δυνατό" χωρίς να αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια. Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία να ενεργοποιήσει "μόλις αυτό είναι δυνατό" το άρθρο για την αποχώρηση από την ΕΕ που περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, "για να αποφύγουν όλοι μια αβεβαιότητα που θα ήταν επιζήμια και για να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ένωσης".

Σε απόφαση, που υιοθετήθηκε με 395 ψήφους υπέρ και 200 κατά, οι ευρωβουλευτές, που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζουν επίσης πως "η βούληση που εκφράσθηκε από τον (βρετανικό) λαό πρέπει να γίνει πλήρως και επιμελώς σεβαστή".

Η αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ήταν πιο σκληρή έναντι του Λονδίνου, καλούσε τη Βρετανία να αρχίσει "αμέσως" τις διαπραγματεύσεις, αλλά κατέστη πιο ήπια χάρη σε μια τροποποίησή της που ψηφίσθηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Η έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου διατυπώθηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει στους 27 ομολόγους του την πολιτική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ψήφο, στις 23 Ιουνίου, υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

Ο Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, προειδοποίησε ότι θα αφήσει στον διάδοχό του, που θα αναδειχθεί πιθανόν στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Συντηρητικό Κόμμα έπειτα από εσωτερική διαβούλευση, την ευθύνη για να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου, που θα διέπεται από τις προβλέψεις του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισσαβόνας

Οι συνομιλίες δεν μπορεί να αρχίσουν παρά μόνο μετά την επίσημη γνωστοποίηση στις 27 άλλες χώρες της ΕΕ της βούλησης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση. Η συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει στη συνέχεια μια διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.

Ο Κάμερον θέλει η διαπραγμάτευση του Brexit να γίνει με "όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο"

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η διαπραγμάτευση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να γίνει "με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό" τρόπο, μετά το σοκ του Brexit.

"Θα εξηγήσω ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά θέλω η διαδικασία αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική και ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι επίσης όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό", δήλωσε ο Κάμερον κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για το μέλλον της ΕΕ.

"Ακόμη κι αν ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από την ΕΕ, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ευρώπη", επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως τα 27 άλλα κράτη μέλη της Ένωσης παραμένουν "γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι".

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης ζήτησε να εγκαθιδρυθεί στο μέλλον με τα κράτη αυτά "μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση σε όρους εμπορίου και συνεργασίας για την ασφάλεια, διότι αυτό είναι καλό γι' αυτά και καλό για μας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εθνικιστικό παραλήρημα Λεπέν: 'Στα μούτρα σας το Brexit'

Προκλητικός Φάρατζ: Αρνηθείτε στη Βρετανία τις εμπορικές συναλλαγές και θα είναι σαν να φτύνετε το πρόσωπό σας

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τη Βρετανία όπως την Ελλάδα

SHARE: