Ευρώπη δύο ταχυτήτων προτείνει ο Φερχόφστατ. Τι προτείνει για να αποφευχθεί το Brexit

Ευρώπη δύο ταχυτήτων προτείνει ο Φερχόφστατ. Τι προτείνει για να αποφευχθεί το Brexit

O Βέλγος πολιτικών των Φιλελευθέρων προτείνει ένα νέο ενταξιακό καθεστώς, αυτό του "συνδεδεμένου μέλους", ώστε να μην οδηγηθεί η Μεγάλη Βρετανία σε έξοδο από την ΕΕ. Φόβοι για παγίωση και επισήμως μια Ευρώπης δύο ταχυτήτων

Ένα νέο ενταξιακό καθεστώς για την Βρετανία ως διέξοδο για να αποφευχθεί το Brexit πρότεινε, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου του βιβλίου χτες στις Βρυξέλλες ο νυν επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στην ευρωβουλή και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ.

Το καθεστώς του συνδεδεμένου μέλους

Όπως αναφέρει η εφημερίδα De Morgen, σύμφωνα με τον Βέλγο πολιτικό, παράλληλα με την «πλήρη» ένταξη είναι δυνατό κι ένα άλλο καθεστώς, αυτό της ένταξης ως «συνδεδεμένο μέλος». Το καθεστώς αυτό όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια Ευρώπη «a la carte». Σημειώνεται πως ο Φερχόφστατ συνηγορεί υπέρ μιας ριζικής μεταρρύθμισης της ΕΕ και είναι υπέρμαχος μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, αν και τάσσεται απερίφραστα εναντίον ενός Brexit.

Οι χώρες πλήρους ένταξης και οι άλλες

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Φερχόφστατ οι χώρες που επιθυμούν να ακολουθήσουν εντατικότερους ρυθμούς ολοκλήρωσης θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, ενώ οι υπόλοιπες να μένουν εκτός συμμετέχοντας σε μια δεύτερη ομάδα. Πέραν της πλήρους ένταξης θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα γι’ αυτό που αποκαλεί «συνδεδεμένη ένταξη», η οποία θα περιλαμβάνει τις χώρες που απλά επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κοινή αγορά: «Για παράδειγμα μερικές χώρες συμμετέχουν πλήρως στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο, ενώ κάποιες άλλες στο χρηματοπιστωτικό. Υπάρχουν κι αυτές που συμμετέχουν και στα δύο αυτά πεδία, στα οποία όμως κάποιες άλλες παρουσιάζουν υστέρηση», διευκρινίζει ο Φερχόφστατ.

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE:

24Media Network