Φάιμαν: Η Αυστρία πρέπει να εντείνει τις απελάσεις

Φάιμαν: Η Αυστρία πρέπει να εντείνει τις απελάσεις

Ο καγκελάριος Φάιμαν δηλώνει ότι θέλει να επιταχύνει τις απελάσεις όσων μεταναστών και προσφύγων δεν δικαιούνται άσυλο

Η Αυστρία πρέπει να επιταχύνει τις απελάσεις των ανθρώπων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν χθες, υιοθετώντας αισθητά σκληρότερο τόνο απέναντι στους μετανάστες, καθώς δέχεται όλο και πιο σκληρή πίεση από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τον ήσσονα εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους για να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις και την ανέχεια στη Μέση Ανατολή, στο Αφγανιστάν και αλλού, έχουν εισέλθει στην Αυστρία, τελευταίο σταθμό πριν φθάσουν στη Γερμανία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένας συγκριτικά μικρός αριθμός τους επέλεξε να ζητήσει άσυλο στην Αυστρία, αντί να συνεχίσει προς τη Γερμανία, εν μέσω της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά η Αυστρία δυσκολεύεται να τους προσφέρει φιλοξενία.

«Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι όλοι οι πρόσφυγες πράγματι δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο», είπε ο Βέρνερ Φάιμαν σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Österreich που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή και αποσπάσματά της προδημοσιεύθηκαν χθες. «Επομένως, πρέπει να εντείνουμε τις απελάσεις».

Ο όρος πρόσφυγας χρησιμοποιείται συχνά από γερμανόφωνους πολιτικούς ακόμη κι όταν αναφέρονται στους μετανάστες γενικά.

Στις αρχές της Αυστρίας έχουν υποβληθεί 85.000 αιτήσεις ασύλου φέτος, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Η κυβέρνηση αναμένει να υποβληθούν συνολικά περίπου 95.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού της χώρας, από 28.000 το 2014.

Πέρυσι εγκρίθηκε το 38% των αιτήσεων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Μέλη της κυβέρνησης που ανήκουν στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα τονίζουν ότι η χώρα φθάνει στα όρια των δυνατοτήτων της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και προσθέτουν πως ελπίζουν τα νέα μέτρα ελέγχου και διαχείρισής τους στα σύνορα με τη Σλοβενία να τους αποθαρρύνουν και να μειώσουν τις ροές.

Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, βλέπει στο μεταξύ τα ποσοστά του να αυξάνονται χάρη σε προτάσεις του όπως η ανέγερση ενός φράκτη στα σύνορα της Αυστρίας για να αποτραπεί η έλευση μεταναστών.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν γενικά έχει υιοθετήσει έναν πιο ευσπλαχνικό τόνο από τους συντηρητικούς όσον αφορά την κρίση των προσφύγων, ωστόσο επιμένει στο ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις γι' αυτή σε στενό συντονισμό με την Γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ.

Μιλώντας στο συνέδριο του συντηρητικού κόμματός της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Μέρκελ δεσμεύθηκε να «μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφύγων» τους οποίους υποδέχεται η Γερμανία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει τις βολές των δικών της επικριτών.

Σύμφωνα με την Έστεραϊχ, ο Φάιμαν τόνισε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι «ακόμη πιο δύσκολη» το 2016.

«Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε λιγότερες αφίξεις προσφύγων, αλλά δεν πρέπει κανείς να συγχέει τον χειμώνα με μια βελτίωση της κατάστασης», είπε ο Φάιμαν στην εφημερίδα.

«Επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε μέτρα τώρα, ώστε να μην καταληφθούμε εξαπίνης την άνοιξη», πρόσθεσε.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα μέτρα.

Η Γερμανία κι η Αυστρία συνεργάζονται για την κατάρτιση μιας πρότασης προκειμένου να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία ασύλου, δήλωσε εξάλλου ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για την κρίση των προσφύγων σε συνέντευξή του σε ειδησεογραφικό περιοδικό η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

SHARE:

24Media Network