Φιλιππίνες: Φυλακισμένος εξελέγη γερουσιαστής

default image

Ελεύθερος για λίγες ώρες ώστε να παραστεί στην τελετή ανακήρυξής του σε γερουσιαστή, αφέθηκε 35χρονος αντιπλοίαρχος στις Φιλιππίνες

Ελεύθερος για λίγες ώρες ώστε να παραστεί στην τελετή ανακήρυξής του σε γερουσιαστή αφέθηκε ο 35χρονος αντιπλοίαρχος Αντόνιο Τριλάνες, ο οποίος κρατείται στις φυλακές για την απόπειρα πραξικοπήματος κατά της πρόεδρου Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο το 2003.

Ο Τριλάνες ήταν ο 11ος από τους 12 γερουσιαστές που εξελέγησαν στις εκλογές της 14ης Μαΐου για την κάλυψη του 50% των εδρών της γερουσίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασισθεί ακόμη ποιος καταλαμβάνει τη 12η έδρα αλλά η διαφορά που έχει αποκτήσει ο αντιπλοίαρχος, δεν ανατρέπεται. «Είναι νίκη του λαού», δήλωσε ο Τριλάνες ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει την εύνοια που του έδειξε ο λαός, «υπηρετώντας τον δημόσια». 

Το 2003, ο αντιπλοίαρχος είχε ηγηθεί μιας ομάδας 300 στρατιωτών σε μία προσπάθεια να ανατρέψει την πρόεδρο Αρόγιο, πράξη για την οποία δικάζεται τόσο σε πολιτικά όσο και στρατιωτικά δικαστήρια. Πολιτικές αναλυτές χαρακτηρίζουν την εκλογή του, «ψήφο διαμαρτυρίας κατά της Αρόγιο», σημειώνοντας ότι δεν έκανε προσωπική προεκλογική εκστρατεία, λόγω της κράτησης του και ήταν πολύ χαμηλά στις προβλέψεις για τους νικητές των εκλογών. 

Ο αντιπλοίαρχος έχει επανειλημμένα ζητήσει την παραίτηση της προέδρου, στην οποία καταλογίζει διαφθορά και νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος, κατηγορίες τις οποίες εκείνη αρνείται. Από τους 11 νέους γερουσιαστές, οι επτά ανήκουν στην αντιπολίτευση, δύο είναι ανεξάρτητοι και μόνο δύο υποστηρικτές της Αρόγιο ενώ προβάδισμα για τη 12η θέση έχει επίσης υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Η αντιπολιτευόμενη πλειοψηφία δεν ανησυχεί την πρόεδρο καθώς ο απόλυτος έλεγχος που έχει στην βουλή των αντιπροσώπων έχει ήδη μπλοκάρει δύο προσπάθειες να παραπεμφθεί σε δίκη, το 2005 και το 2006. Οι νέοι γερουσιαστές θα ορκιστούν στις 30 Ιουνίου και θα αναλάβουν καθήκοντα τον Ιούλιο.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα