Φινλανδία: Απεργία στο δημόσιο προκαλεί την παραίτηση του Πρωθυπουργού

Φινλανδία:  Απεργία στο δημόσιο προκαλεί την παραίτηση του Πρωθυπουργού
O Φινλανδός Πρωθυπουργός AP

Απεργιακή κινητοποίηση στα ταχυδρομεία και στις αερομεταφορές προκαλεί πολύ μεγάλη κυβερνητική κρίση στη Φινλανδία. Υπό παραίτηση ο Πρωθυπουργός.

Nα λοιπόν που και στη βόρεια Ευρώπη μπορεί να καταρρεύσει μία κυβέρνηση λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το παράδειγμα της συνήθως φιλήσυχης Φινλανδίας είναι χαρακτηριστικό. Την Τρίτη πληροφορίες από πολλές και διαφορετικές πηγές θέλουν τον Πρωθυπουργό της χώρας Αντι Ρίνε (του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος) να βρίσκεται υπό παραίτηση αφού έχασε την εμπιστοσύνη ενός εκ των πέντε (!) κυβερνητικών εταίρων.

Το θέμα είναι το γιατί. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Φινλανδία έχει παραλύσει λόγω απεργίας στην κρατική ταχυδρομική εταιρία η οποία επεκτάθηκε και στην εθνική αεροπορική εταιρία αλλά και σε άλλους κλάδους.

Η είδηση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό το εξάμηνο η Φινλανδία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχοντας προωθήσει μία σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Παρά όμως την έλλειψη εμπιστοσύνης, που εκφράστηκε από το κεντρώο κόμμα, αναλυτές υποστηρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα διαλυθεί η βουλή.

Σε περίπτωση νέων εκλογών τώρα είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω το φινλανδικό εθνικιστικό κόμμα το οποίο στις εκλογές του προηγούμενου Απριλίου βγήκε δεύτερο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα