Φινλανδία: Κάνει ακόμη ένα βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία: Κάνει ακόμη ένα βήμα προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Η 34χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν. AFP

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την Τρίτη το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο το κοινοβούλιο της χώρας.

Αρχίζει την Τρίτη στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας η τελική συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, προτού το Ελσίνκι λάβει την απαραίτητη έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Καθώς στη Φινλανδία θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στις 2 Απριλίου, το Ελσίνκι θέλει να αποφύγει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ένταξή του στο ΝΑΤΟ, μόλις Άγκυρα και Βουδαπέστη δώσουν το πράσινο φως.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να προχωρήσει χωρίς να περιμένει τη Σουηδία, η οποία επίσης είναι υποψήφια προς ένταξη στη Συμμαχία από πέρυσι, όμως προς το παρόν είναι αντιμέτωπη με το τουρκικό βέτο.

Οι 200 βουλευτές του φινλανδικού κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν το βράδυ της Τρίτης να συζητούν το νομοσχέδιο που αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, με την ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί ως αύριο Τετάρτη.

Αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία γίνεται τη στιγμή που στη Φινλανδία βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα συναντηθεί με τους βασικούς ηγέτες της σκανδιναβικής χώρας των 5,5 εκατ. κατοίκων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει βέβαιο, καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα της Φινλανδίας τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία, ακόμη και όσα ήταν κατά του ΝΑΤΟ πριν έναν χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε προκαταρκτική ψηφοφορία που διεξήχθη πέρυσι τον Μάιο, 188 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας.

Μόνο λίγοι βουλευτές της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα στην πολιτική τους της στρατιωτικής ουδετερότητας, ζητώντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στα μέσα Μαΐου 2022.

Είκοσι οκτώ από τις 30 χώρες μέλη της Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Εκκρεμεί η έγκριση από δύο χώρες: από την Ουγγαρία, η οποία έχει μια πιο διφορούμενη στάση έναντι της Ρωσίας, και από την Τουρκία, που εμφανίζεται ως μεσολαβήτρια στη σύγκρουση στην Ουκρανία και έχει παλιά αντιπαλότητα με τη Σουηδία κυρίως για την παρουσία Κούρδων στο σουηδικό έδαφος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα