Φινλανδία: Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης τέθηκε σε λειτουργία μετά από 18 χρόνια

Φινλανδία: Ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης τέθηκε σε λειτουργία μετά από 18 χρόνια
Olkiluoto 3 (OL3) ap

Ο καθυστερημένος και δαπανηρός πυρηνικός αντιδραστήρας της Φινλανδίας, ο ισχυρότερος της Ευρώπης με βάση την παραγωγική του ικανότητα, ξεκίνησε την παραγωγή.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Olkiluoto 3 (OL3) της Φινλανδίας, ο μεγαλύτερος πυρηνικός αντιδραστήρας της Ευρώπης, ξεκίνησε την παραγωγή το πρωί της Κυριακής (16/4).

Η ανακοίνωση για την έναρξη της λειτουργίας έγινε από τον διαχειριστή ο οποίος δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια σε μια περιοχή στην οποία η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το Reuters.

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Ευρώπη, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, και η είδηση της έναρξης λειτουργίας του OL3 έρχεται καθώς η Γερμανία το Σάββατο απενεργοποιεί τους τρεις τελευταίους αντιδραστήρες που της απομένουν, ενώ η Σουηδία, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες σχεδιάζουν νέες εξελίξεις.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του OL3 Teollisuuden Voima (TVO), ο οποίος ανήκει στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum (FORTUM.HE) και σε κοινοπραξία ενεργειακών και βιομηχανικών εταιρειών, δήλωσε ότι η μονάδα αναμένεται να καλύψει περίπου το 14% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας, μειώνοντας την ανάγκη για εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Ο νέος αντιδραστήρας αναμένεται να παράγει για τουλάχιστον 60 χρόνια, ανέφερε η TVO σε ανακοίνωσή της την Κυριακή μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης από τις δοκιμές στην κανονική παραγωγή.

“Η παραγωγή του Olkiluoto 3 σταθεροποιεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φινλανδική πράσινη μετάβαση”, ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της TVO, Jarmo Tanhua.

Η κατασκευή του αντιδραστήρα ισχύος 1,6 γιγαβάτ (GW), του πρώτου νέου πυρηνικού σταθμού της Φινλανδίας εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες και του πρώτου στην Ευρώπη εδώ και 16 χρόνια, ξεκίνησε το 2005. Το εργοστάσιο επρόκειτο αρχικά να λειτουργήσει τέσσερα χρόνια αργότερα, αλλά πήγε πίσω λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο OL3 παρείχε για πρώτη φορά δοκιμαστική παραγωγή στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας τον Μάρτιο του περασμένου έτους και αναμενόταν τότε να αρχίσει την κανονική παραγωγή τέσσερις μήνες αργότερα, αλλά αντ’ αυτού υπέστη σειρά βλαβών και διακοπών που χρειάστηκαν μήνες για να αποκατασταθούν.

Οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στη Φινλανδία τερματίστηκαν τον περασμένο Μάιο, όταν η ρωσική εταιρεία κοινής ωφέλειας Inter RAO δήλωσε ότι δεν είχε πληρωθεί για την ενέργεια που πούλησε, συνέπεια του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ρωσικό κρατικό εξαγωγικό μονοπώλιο της Gazprom λίγο αργότερα τερμάτισε τις αποστολές φυσικού αερίου στη σκανδιναβική χώρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα