Φωτιά στην Ύδρα: Κανείς δεν μας εμπόδισε να φύγουμε, λέει ο Καζάκος επιχειρηματίας

Διαβάζεται σε 3'
Η θαλαμηγός Περσεφόνη που ενεπλάκη σε φωτιά στην Ύδρα
Η θαλαμηγός Περσεφόνη που ενεπλάκη σε φωτιά στην Ύδρα EUROKINISSI

Ο επιχειρηματίας από το Καζακστάν Daniyar Abulgazin, ο οποίος επέβαινε στη θαλαμηγό “Περσεφόνη” από την οποία προκλήθηκε η φωτιά στην Ύδρα, μιλά για πρώτη φορά.

Δέκα περίπου ημέρες μετά τη φωτιά που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα θαλαμηγού στο νησί της Ύδρας, εις εκ των επιβαινόντων από το Καζακστάν που είχαν νοικιάσει το σκάφος, ο επιφανής επιχειρηματίας Daniyar Abulgazin, προέβη για πρώτη φορά σε δηλώσεις, σε ΜΜΕ της χώρας του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «ήταν μεγάλη έκπληξη για εμάς όταν μάθαμε για τις κατηγορίες που ακολούθησαν στον Τύπο μετά την επιστροφή μου και αρνούμαι κατηγορηματικά οποιαδήποτε αδικοπραγία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε  αυτός ούτε οι καλεσμένοι του «διέπραξαν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά», υποστηρίζοντας ότι «ακολούθησαν αυστηρά» τους κανόνες πυρασφάλειας που ίσχυαν στην ελληνική θαλαμηγό στην Ύδρα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για προγραμματισμένη αναχώρησή τους στις 22 Ιουνίου (την επομένη δηλαδή της φωτιάς). Επισημαίνει δε, ότι «μιλήσαμε με τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν διατύπωσαν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς εναντίον μου ή εναντίον των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Για τον λόγο αυτό και εμείς συνεχίσαμε το ταξίδι μας».

Επισημαίνεται πως, οι Αρχές προ ημερών άσκησαν ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό σε βάρος των ενήλικων αλλοδαπών επιβατών της θαλαμηγού “Περσεφόνη”. Η δίωξη αφορά τους οκτώ ενήλικους επιβάτες, καθώς οι υπόλοιποι δύο είναι ανήλικοι.

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία Πειραιά έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τις απολογίες τους προσωρινά κρατούμενοι έχουν κριθεί ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αφέθηκαν ελεύθερα με εγγυοδοσία και περιοριστικούς όρους.

Αναλυτικά η δήλωση του Καζάκου επιχειρηματία που επέβαινε στη θαλαμηγό

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο ελληνικό νησί της Ύδρας.

Για να είμαι σαφής, ναύλωσα τη θαλαμηγό «Persefoni I» για την περίοδο από τις 12:00 μμ (μεσημέρι) στις 15 Ιουνίου 2024 έως τις 12:00 μμ (μεσημέρι) στις 22 Ιουνίου 2024, προκειμένου να οργανώσω μια κρουαζιέρα για εμένα και τους καλεσμένους μου στα ελληνικά νησιά.

Πριν την αναχώρησή μας από την Ελλάδα, η οποία ήταν εξ αρχής προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου, μιλήσαμε με τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, οι οποίοι δεν διατύπωσαν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς εναντίον μου ή εναντίον των καλεσμένων μου σε σχέση με αυτό το περιστατικό. Για τον λόγο αυτό και εμείς συνεχίσαμε το ταξίδι μας, όπως αυτό είχε ήδη προγραμματιστεί. Να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των καλεσμένων είχαν ήδη αναχωρήσει το πρωί της 21ης Ιουνίου 2024.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε κατά την επιστροφή μας τους ισχυρισμούς που ακολούθησαν στον Τύπο, και αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράνομη πράξη.

Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου κάναμε το οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Ακολουθήσαμε αυστηρά τους κανόνες πυρασφάλειας που προβλέπονταν στη θαλαμηγό. Ούτε εγώ ούτε οι καλεσμένοι μου ζητήσαμε από το πλήρωμα της θαλαμηγού ή από οποιαδήποτε άλλα τρίτα πρόσωπα να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρκαγιά.

Τηρούμε πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τηρούμε αυστηρά τους νόμους και τους κανονισμούς για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη έρευνάς τους.

Καθώς η έρευνα είναι υπό εξέλιξη, δεν θα ήταν πρέπον να προβώ σε περαιτέρω σχόλια ή εικασίες αυτήν τη στιγμή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα