G7: Συμφωνία για δάνειο – μαμούθ στην Ουκρανία από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Διαβάζεται σε 3'
G7: Συμφωνία για δάνειο – μαμούθ στην Ουκρανία από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Associated Press

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που συναντώνται στην Ιταλία κατέληξαν σήμερα σε “πολιτική συμφωνία” ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία.

Για την παροχή δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία συμφώνησαν οι ηγέτες της ομάδας G7, χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή το 2022.

Η συμφωνία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών της G7 που διεξάγεται στη νότια Ιταλία με τη συμμετοχή για δεύτερη συνεχόμενη φορά του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το σχέδιο της G7 για την Ουκρανία βασίζεται σε ένα πολυετές πακέτο δανείων με τη χρήση κερδών από τα περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κατασχεθέντα ρωσικά κεφάλαια.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της, οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Τόνισε, δε, πως η πρόσθετη χρηματοδότηση θα φθάσει στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024.

«Με σκοπό την υποστήριξη των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών της Ουκρανίας εν όψει μιας παρατεταμένης άμυνας κατά της Ρωσίας, η G7 θα δρομολογήσει “Δάνεια για την επιτάχυνση των έκτακτων εσόδων (ERA) για την Ουκρανία” προκειμένου να διαθέσει περίπου 50 δισ. δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους» θα αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της G7, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου η Ρωσία τερματίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και αποπληρώσει τις ζημιές που προκάλεσε.

Τα επόμενα βήματα

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει μια “κοινοπραξία δανείων” που θα έχει πολλούς δανειστές για να “μοιραστούν τον κίνδυνο”, αλλά τα ακριβή μερίδια των 50 δισ. δολαρίων για κάθε χώρα δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα επόμενα βήματα θα είναι να εξασφαλιστεί η έγκριση από τα κράτη μέλη της ΕΕ και στη συνέχεια να υπογραφούν συμβάσεις μεταξύ των δανειστών, της Ουκρανίας και τυχόν μεσαζόντων. Κάθε δάνειο θα μπορούσε να κατευθυνθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, είτε πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια είτε για οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ενώ τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία φέτος, ο ρυθμός και το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα του Κιέβου να τα απορροφήσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε ότι είναι βέβαιοι πως θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των κρατών – μελών που απαιτούνται για να υποστηρίξουν το σχέδιο και ότι βρίσκονται σε τακτική επαφή με τις πρωτεύουσες, ώστε να “μην υπάρξουν εκπλήξεις”.

Σφοδρή αντίδραση της Μόσχας

Αντιδρώντας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η απόπειρα της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι εγκληματική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απάντηση από τη Μόσχα που θα είναι πολύ επώδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα