Γαλλία: Οργή λαού στην Κορσική μετά την απαγόρευση της κορσικανικής γλώσσας

Γαλλία: Οργή λαού στην Κορσική μετά την απαγόρευση της κορσικανικής γλώσσας
Κορσική istock

Το δικαστήριο επικαλούμενο το γαλλικό σύνταγμα, αποφάσισε ότι μόνο η γαλλική γλώσσα επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κατά την άσκηση δημόσιων καθηκόντων στην Κορσική

Δικαστήριο στην Κορσική προκάλεσε οργή απαγορεύοντας τη χρήση της κορσικανικής γλώσσας στο τοπικό κοινοβούλιο του νησιού.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της πόλης Μπαστιά επικαλέστηκε το σύνταγμα της Γαλλίας στην απόφασή του την Πέμπτη (9/3) ότι η γαλλική είναι η μόνη γλώσσα που επιτρέπεται κατά την άσκηση δημόσιων αξιωμάτων, σύμφωνα με τον Guardian.

Η κορσικάνικη γλώσσα, η οποία είναι περισσότερο κοντά στην ιταλική και ομιλείται από 150.000 άτομα, κινδυνεύει να εξαφανιστεί σύμφωνα με την Unesco.

Η ετυμηγορία της Πέμπτης έκρινε ότι το έθιμο της συνέλευσης της Κορσικής να επιτρέπει την κορσικανική γλώσσα για τις συζητήσεις ήταν αντισυνταγματικό και ως εκ τούτου απαγορευμένο.

Πέρα από το ζήτημα της γλώσσας, το δικαστήριο δήλωσε ότι οι τοπικοί κανόνες ουσιαστικά καθιερώνουν “την ύπαρξη ενός κορσικανικού λαού” παραβιάζουν επίσης το σύνταγμα.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από μήνυση του νομάρχη της Κορσικής – του ανώτατου εκπροσώπου της κεντρικής κυβέρνησης στο νησί – και έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν συζητά με τοπικούς πολιτικούς για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κορσική.

Διαδηλωτές που κρατούσαν βόμβες μολότοφ στη Μπαστιά χειροκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ του Κορσικανού εθνικιστή Yvan Colonna. Κορυφαίοι πολιτικοί υπέρ της αυτονομίας καταφέρθηκαν αμέσως εναντίον της ετυμηγορίας.

“Η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με την αφαίρεση από τα μέλη του κοινοβουλίου της Κορσικής του δικαιώματος να μιλούν τη γλώσσα τους κατά τη διάρκεια των συζητήσεων”, δήλωσαν ο πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του νησιού, Gilles Simeoni, και η πρόεδρος της συνέλευσης της Κορσικής, Marie-Antoinette Maupertuis.

Η αποδοχή αυτής της κατάστασης πραγμάτων είναι αδιανόητη για εμάς“, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους, προαναγγέλλοντας έφεση κατά της απόφασης. Η κορσικανική γλώσσα έπρεπε να αποκτήσει επίσημο καθεστώς μαζί με τη γαλλική γλώσσα για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, είπαν.

Το κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας Core in Fronte έγραψε στο Twitter, στα κορσικανικά, ότι θεωρεί την ετυμηγορία “ντροπιαστική”.

Ο επικεφαλής του Κόμματος του Κορσικανικού Έθνους, Jean-Christophe Angelini, έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση “μας ακούγεται σαν προσβολή”, κάνοντας επίσης λόγο για “αδικία και ντροπή”.

Η Κορσική έχει μια τεταμένη σχέση με την κεντρική κυβέρνηση της Γαλλίας, με τα εθνικιστικά κινήματα να έχουν ζητήσει μεγαλύτερη αυτονομία ή ακόμη και πλήρη ανεξαρτησία εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο Μακρόν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν έχει “κανένα ταμπού” σχετικά με τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος της Κορσικής, η οποία είναι ένα ηλιόλουστο μεσογειακό νησί που αγαπήθηκε από τους παραθεριστές. Επέμεινε όμως ότι η Κορσική πρέπει να παραμείνει μέρος της Γαλλίας.

Οι νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Παρισιού και των ηγετών της Κορσικής φαίνεται ότι ξεμπλοκαρίστηκαν από την υπό όρους απελευθέρωση δύο ανδρών που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία του νομάρχη του νησιού Κλοντ Ερινιάκ το 1998, του πιο υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου που έχει δολοφονηθεί ποτέ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα