Γαλλία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο πλευρό των μαθητών – “Μας κλέβουν το μέλλον”
Διαβάζεται σε 5'
Στις μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συμμετέχει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, καταγγέλλοντας την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Χιλιάδες συλλήψεις και καταγγελίες αστυνομικής βίας.
- 13 Οκτωβρίου 2026 13:33
Στο πλευρό των μαθητών που διαδηλώνουν στη Γαλλία για τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών, τις υπερπλήρεις σχολικές αίθουσες και την κακή κατάσταση των σχολικών κτιρίων βρέθηκε η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πανεθνικών κινητοποιήσεων.
«Οι νέοι δεν συμμετέχουν στη συζήτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η 23χρονη Τούνμπεργκ, έξω από το λύκειο Paul Éluard, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.
Η ακτιβίστρια, η οποία έγινε παγκοσμίως γνωστή ως έφηβη μέσα από τις σχολικές απεργίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στάθηκε αυτή τη φορά στο πλευρό των Γάλλων μαθητών που ζητούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση.
«Μας κλέβουν το μέλλον και, όπως βλέπουμε εδώ, τα σχολεία δεν λαμβάνουν τις επενδύσεις που χρειάζονται», τόνισε.
Τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων στη Γαλλία
Οι μαθητικές διαδηλώσεις, που διανύουν πλέον την τρίτη εβδομάδα τους, έχουν προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στη γαλλική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο αντικρουόμενες πιέσεις: την ανάγκη για άμεσες δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την απαίτηση περιορισμού του διογκούμενου δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της χώρας.
Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπαιδευτικοί και πολιτικοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της περασμένης Τρίτης, ενώ άλλοι 75.000 βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη.
Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη (13/10), σε αρκετές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι.
«Δεν μας ακούν, οπότε πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φοιτητική ένωση UE, πολλά μέλη της οποίας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης.
Οι γαλλικές αρχές ήλπιζαν ότι οι κινητοποιήσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, θα άρχιζαν να υποχωρούν και τελικά θα έσβηναν με την έναρξη των σχολικών διακοπών διάρκειας δύο εβδομάδων, που ξεκινούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, οι μαθητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.
Κλειστά σχολεία και ελλείψεις εκπαιδευτικών
Ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Εντουάρ Ζεφρέ, ο οποίος έχει ανακοινώσει την τοποθέτηση 3.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία με τις μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει να παραμείνουν εντελώς κλειστά περίπου 200 από τα συνολικά 3.700 λύκεια της χώρας.
Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, μαθήματα έχουν ακυρωθεί ή διαταραχθεί σε πολύ περισσότερα σχολεία.
Ορισμένα λύκεια, στα οποία φοιτούν κυρίως μαθητές ηλικίας 15 έως 18 ετών, έχουν περάσει εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην τηλεκπαίδευση.
Περισσότερες από 6.800 συλλήψεις και σοβαροί τραυματισμοί
Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων συνοδεύεται από εκτεταμένη αστυνομική καταστολή και σοβαρές καταγγελίες για υπέρμετρη χρήση βίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση για αυτοσυγκράτηση, υπογραμμίζοντας ότι τα ζητήματα που θέτουν οι μαθητές «απαιτούν χρόνο, διαβουλεύσεις, διάλογο και σεβασμό».
Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι, κυρίως ανήλικοι, έχουν συλληφθεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι περίπου 1.500 άτομα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για 24 καταγγελίες αστυνομικής βίας σε βάρος διαδηλωτών.
Ο απολογισμός των τραυματισμών είναι επίσης βαρύς, καθώς περισσότεροι από 200 έφηβοι, 100 εργαζόμενοι σε σχολεία και 700 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει ο σοβαρός τραυματισμός ενός νεαρού διαδηλωτή, ο οποίος έχασε το χέρι του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης της αστυνομίας.
Μετά το περιστατικό, η κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση των συγκεκριμένων χειροβομβίδων κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων.
Άλλος ένας διαδηλωτής έχασε την όραση από το ένα μάτι, ενώ ένας τρίτος έχασε πολλά από τα δόντια του όταν δέχθηκε από κοντινή απόσταση πλήγμα από κάνιστρο δακρυγόνου.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μαθητές καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν δυσανάλογη χρήση βίας απέναντι στους διαδηλωτές.
Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις προεδρικές εκλογές
Οι κινητοποιήσεις εξελίσσονται σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τη Γαλλία, καθώς απομένουν περίπου έξι μήνες μέχρι τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Εμανουέλ Μακρόν.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι επιχειρούν ήδη να αξιοποιήσουν τις διαμαρτυρίες προς όφελός τους.
Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίζεται ως επικρατέστερη υποψήφια, έχει αναδείξει τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα σχολεία, ζητώντας να επιβαρυνθούν οι γονείς με το κόστος των επισκευών.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει επαινέσει τους μαθητές, χαρακτηρίζοντάς τους «απίστευτους», ενώ παράλληλα έχει καταδικάσει την αστυνομική βία.
Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την ένταση, οι μαθητές συνεχίζουν να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, περισσότερους εκπαιδευτικούς και ασφαλή σχολικά κτίρια, διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους.