Γαλλία: Ιστορική συμφωνία της Αριστεράς για “Λαϊκό Μέτωπο” κατά της ακροδεξιάς

Διαβάζεται σε 2'
Αφίσες στη Γαλλία κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου (Αρχείου)
Αφίσες στη Γαλλία κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου (Αρχείου) (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Σε κοινή εκλογική συμμαχία ενάντια στην ακροδεξιά συμφώνησαν τα κόμματα της Αριστεράς στη Γαλλία.

Σε μία ιστορική συμφωνία προχώρησαν τα κόμματα της Αριστεράς στη Γαλλία, καθώς, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης (13/6), συμφώνησαν σε κοινή εκλογική συμμαχία, ονόματι “Λαϊκό Μέτωπο”, που θα συμμετάσχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές του Ιουνίου.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστικό Κόμμα και Ανυπότακτη Γαλλία γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους ότι συμφωνήθηκε μια λίστα με κοινούς υποψήφιους, αλλά και ένα πολιτικό πρόγραμμα για τις πρώτες εκατό ημέρες στην κυβέρνηση.

“Μια νέα σελίδα στην ιστορία της Γαλλίας γράφτηκε με αυτό το νέο Λαϊκό Μέτωπο!”, ανέφερε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους των κομμάτων.

Το “Λαϊκό Μέτωπο”, λοιπόν, πρόκειται να αναμετρηθεί με το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) -που σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις- ενώ το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται προς το παρόν να βρει τη θέση του ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις.

“Ξεκινάμε τώρα την προεκλογική μας εκστρατεία – με στόχο τη νίκη!”, δήλωσε ο Φρανσουά Ρουφέν, από το αριστερό κόμμα “Γαλλία αγκαλιά” (LFI), στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Υπενθυμίζεται ότι ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος προχώρησε στην κήρυξη εκλογών το βράδυ των ευρωεκλογών, της 9ης Ιουνίου, αμέσως μετά την ήττα του από τον ακροδεξιό “εκλεκτό” της Λεπέν, Μπαρντελά.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα