Γαλλία: Καλεί τον Ίλον Μασκ για εξηγήσεις σχετικά με εικόνες κακοποίησης παιδιών στο X
Διαβάζεται σε 3'
Ο Ίλον Μασκ, κλήθηκε από τις γαλλικές αρχές μαζί με την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο Λίντα Γιακαρίνο, στο πλαίσιο έρευνας της μονάδας κυβερνοεγκλήματος.
- 20 Απριλίου 2026 16:24
Στο Παρίσι καλείται να παρουσιαστεί ο Ίλον Μασκ, στο πλαίσιο έρευνας των γαλλικών αρχών για σοβαρές καταγγελίες που αφορούν τη λειτουργία της πλατφόρμας X, μεταξύ των οποίων η διακίνηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και η παραγωγή παραπλανητικών deepfake περιεχομένων.
Ο Μασκ και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Λίντα Γιακαρίνο, έχουν κληθεί σε “εθελοντικές καταθέσεις”. Παράλληλα καταθέτουν ως μάρτυρες και άλλα στελέχη της εταιρείας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δύο θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση των αρχών.
Η υπόθεση συνδέεται με έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2025 από τη μονάδα κυβερνοεγκλήματος της εισαγγελίας Παρισιού και εντάθηκε μετά από έφοδο σε γραφεία της X στη Γαλλία τον Φεβρουάριο.
Οι Μασκ και Γιακαρίνο εξετάζονται υπό την ιδιότητά τους ως επικεφαλής της εταιρείας κατά την επίμαχη περίοδο.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι καταθέσεις αποσκοπούν στο να δώσουν στους εμπλεκόμενους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη θέση τους και να διευκρινίσουν ποια μέτρα συμμόρφωσης προτίθενται να λάβουν, με στόχο τη διασφάλιση ότι η πλατφόρμα τηρεί τη γαλλική νομοθεσία.
Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες ενός Γάλλου βουλευτή για πιθανή χειραγώγηση αλγορίθμων στο X και διευρύνθηκε όταν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Grok κατηγορήθηκε ότι παρήγαγε περιεχόμενο άρνησης του Ολοκαυτώματος, πράξη που αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Γαλλία, καθώς και περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και deepfakes.
Οι αρχές εξετάζουν ενδεχόμενη συνέργεια στη διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, τη διάδοση μη συναινετικών deepfake εικόνων, την άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και πιθανή χειραγώγηση συστημάτων δεδομένων από οργανωμένη ομάδα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η λειτουργία του Grok, το οποίο φέρεται να δημιούργησε μαζικά σεξουαλικοποιημένες deepfake εικόνες. Σε άλλη περίπτωση, το chatbot διατύπωσε ισχυρισμούς που συνδέονται με την άρνηση του Ολοκαυτώματος, τους οποίους αργότερα ανακάλεσε, αναγνωρίζοντας το λάθος του.
Τον Μάρτιο, οι γαλλικές αρχές ενημέρωσαν το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), εκφράζοντας υποψίες ότι η υπόθεση των deepfake ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα για την τεχνητή ενίσχυση της αξίας των εταιρειών X και xAI, ενόψει σχεδιαζόμενης χρηματιστηριακής εισαγωγής το 2026.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να συνδράμει τη γαλλική έρευνα, κατηγορώντας τις αρχές της Γαλλίας ότι επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το ποινικό τους σύστημα για να επηρεάσουν τη λειτουργία μιας αμερικανικής εταιρείας και να περιορίσουν την ελευθερία έκφρασης.