Γαλλία: Μείωση ρεκόρ της ανεργίας

Γαλλία: Μείωση ρεκόρ της ανεργίας

Τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας των τελευταίων οκτώ ετών κατέγραψε τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Εργασίας της Γαλλίας

Η ανεργία στη Γαλλία κατέγραψε τον Σεπτέμβριο πτώση κατά ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τα τέλη του 2007 (-0,7%) σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μια καλοδεχούμενη, ευνοϊκή εξέλιξη για την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενόψει των τοπικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Ο αριθμός των προσώπων που ζητούν εργασία μειώθηκε κατά 0,7% , ή κατά 23.800 πρόσωπα, τον περασμένο μήνα, σε 3.547.800, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Γαλλίας, από 3,57 εκατομμύρια στα τέλη Αυγούστου, έναν αριθμό που αποτελούσε ιστορικό υψηλό για την εποχή. Η ανεργία καταγράφει επίσης ελαφριά πτώση εν συγκρίσει με τον αριθμό που καταγραφόταν τον Μάιο (-0,1%).

Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετά σχετικοί, καθώς σε ετήσια βάση, η τάση συνεχίζει να υποδεικνύει καθαρή αύξηση της ανεργίας (+3,1%), ενώ η πτώση σε μηνιαία βάση εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνεργοι έχουν απολέσει το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Μολαταύτα η μείωση της ανεργίας «παγιώνει την προοδευτική βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες», σχολίασε η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί.

Το επίπεδο της ανεργίας στη Γαλλία δεν είχε μειωθεί περισσότερο σε μηνιαία βάση από τον Νοέμβριο του 2007, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τον Σεπτέμβριο ήταν οι νέοι που επωφελήθηκαν περισσότερο από τη μείωση της ανεργίας. Ο αριθμός των νέων ανέργων υποχώρησε κατά 2,6% τον περασμένο μήνα (-2,7% σε ετήσια βάση). «Η τάση είναι σαφής: πρόκειται για τον τέταρτο συναπτό μήνα πτώσης», σημείωσε με ικανοποίηση η Ελ Χομρί.

Η κατάσταση για τους μεγαλύτερης ηλικίας αιτούντες εργασία σταθεροποιήθηκε (+0,1%), ωστόσο παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση σε ετήσια βάση (+8,5%). Άλλο δυσμενές στοιχείο: η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Έπληττε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2,43 εκατομμύρια ανθρώπους (+1,0% σε μηνιαία βάση, +10,4% σε ετήσια).

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιτύχει μια «αισθητή» μείωση της ανεργίας την επόμενη χρονιά, έχει δεσμευθεί ότι εάν δεν καταγραφεί αύξηση της απασχόλησης δεν θα θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη πενταετή θητεία το 2017.

Όμως αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου τον Μάιο του 2012, περίπου 625.000 άνθρωποι έχουν προστεθεί στους καταλόγους των ανέργων και αυτός θεωρείται ένας από τους κυριότερους λόγους της πτώσης του επιπέδου της δημοτικότητας του Ολάντ.

SHARE:

24Media Network