Γαλλία-Περιφερειακές Εκλογές: Η δεξιά και η αριστερά επικρατούν της άκρας δεξιάς

French President Francois Hollande (R) casts his ballot in the first round of French local elections, as he votes in Tulle, central France, March 22, 2015. France goes to the polls to vote in a two-round departmental election for local officials on March 22 and March 29.   REUTERS/Regis Duvignau
French President Francois Hollande (R) casts his ballot in the first round of French local elections, as he votes in Tulle, central France, March 22, 2015. France goes to the polls to vote in a two-round departmental election for local officials on March 22 and March 29. REUTERS/Regis Duvignau REUTERS

Προβάδισμα Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας

Η δεξιά και η αριστερά επικρατούν της άκρας δεξιάς , σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, σε μία εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται τεστ για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) και οι κεντρώοι σύμμαχοί του εξασφαλίζουν 29,2% έως 32% των ψήφων, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του το 23,2% έως 32,7% και το Εθνικό Μέτωπο το 24,5% έως 26,3%.

Αν και οι δημοσκοπήσεις την έφερναν νικητή κατά τις τελευταίες εβδομάδες, "η άκρα δεξιά δεν είναι η πρώτη πολιτική παράταξη της Γαλλίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

"Καλώ κάθε έναν να υιοθετήσει μία ξεκάθαρη στάση και να ψηφίσει υπέρ του δημοκρατικού υποψήφιου της αριστεράς ή της δεξιάς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την άκρα δεξιά. Ολοι οι δημοκράτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους", πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας "αξιοπρεπή" την εκλογική επίδοση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε αντιθέτως ότι με δεδομένο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς "οφείλει να παραιτηθεί". "Το Εθνικό Μέτωπο κατόρθωσε να υπερβεί το ποσοστό που πέτυχε στις ευρωεκλογές", πρόσθεσε.

Για τον Νικολά Σαρκοζί, "η αλλαγή έχει ξεκινήσει και τίποτε δεν θα την σταματήσει". "Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τοπικό ή εθνικό επίπεδο με την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου", έσπευσε να διευκρινίσει.

"Εάν οι συμπολίτες μας έστρεψαν μαζικά τα νώτα στην αριστερά, αυτό οφείλεται στο ότι αισθάνονται ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να τους λένε ψέματα", είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

SHARE:

24Media Network