Γαλλία- ΥΠΕΞ: "Ριψοκίνδυνο το σχέδιο δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ"

Γαλλία- ΥΠΕΞ: "Ριψοκίνδυνο το σχέδιο δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ"

Ανήσυχος παρουσιάστηκε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Λοράν Φάμπιους, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα "ριψοκίνδυνη" την απόφαση του Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ

"Πολύ ριψοκίνδυνο" χαρακτήρισε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς το βρετανικό σχέδιο για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο ο βρετανικός λαός θα αποφασίσει αν η χώρα του θα παραμείνει η όχι στην ΕΕ, μιλώντας μόλις μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη στο Παρίσι του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον "ξεκίνησε το σχέδιο αυτό για το δημοψήφισμα, πρόκειται για ένα πολύ ριψοκίνδυνο πράγμα", σημείωσε ο Φαμπιούς σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό France Inter. "Βρίσκω τη διαδικασία αυτή αρκετά επικίνδυνη", σημείωσε.

"Ο βρετανικός πληθυσμός έχει εθιστεί σε αυτό που του λένε: 'η Ευρώπη είναι ένα κακό πράγμα' και την ημέρα που θα ζητήσουν την γνώμη του υπάρχει ένας κίνδυνος να πει ότι η Ευρώπη είναι ένα κακό πράγμα", υπογράμμισε.

Για τον Φαμπιούς, η Βρετανία είναι "σίγουρα" εκείνη που θα χάσει περισσότερο στην περίπτωση μιας ρήξης των δεσμών της με την ΕΕ, αλλά "αυτό θα ήταν επίσης αρνητικό για την Ευρώπη".

Η Βρετανία "είναι μια στρατιωτική δύναμη, μια διπλωματική δύναμη. Αν μια χώρα τόσο σημαντική εγκαταλείψει την Ευρώπη, αυτό θα φέρει ένα εξαιρετικά αρνητικό αίσθημα στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

"Ευχόμαστε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Όσο λέμε 'ναι' σε μια βελτίωση της ΕΕ τόσο δεν μπορούμε να συμφωνούμε με μια διάλυση", επιχειρηματολόγησε.

Οι Βρετανοί "μπήκαν σε έναν ποδοσφαιρικό όμιλο. Δεν μπορούν να πουν, στο μέσον του αγώνα 'τώρα θα παίξουμε ράγκμπι'. Είναι ή το ένα ή το άλλο", αστειεύτηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: "Θα δούμε τι ζητεί ο κ. Κάμερον (...) θα τον ακούσουμε".

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε χθες στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου, στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια οι όροι και οι συνθήκες του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ως τα τέλη του 2017 για την "παραμονή ή όχι" της Βρετανίας στην ΕΕ, δείχνοντας την βούληση του πρωθυπουργού Κάμερον να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό με αυτό το θέμα.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network