Γαλλικές εκλογές: Η παγίδα των εσφαλμένων δημοσκοπήσεων

Γαλλικές εκλογές: Η παγίδα των εσφαλμένων δημοσκοπήσεων

Οι περιπτώσεις στο παρελθόν που η κάλπη έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη των δημοσκοπήσεων και το αντίστροφο κλίμα που περιγράφουν τα γραφεία στοιχημάτων

Η εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία είναι ίσως η πιο κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και ενδεχομένως και της Ευρώπης. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ περνά μια περίοδο κρίσης ταυτότητας, με την κοινωνία να βρίσκεται σε αναβρασμό, την ανασφάλεια στο χώρο εργασίας να μεγαλώνει (πλέον του 10%) και τη σκιά της τρομοκρατίας να βαραίνει την καθημερινότητα των πολιτών. Το κλίμα λίγο πριν μάθουμε το αποτέλεσμα της κάλπης αποτυπώνεται κυρίως από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν ως το βράδυ της Παρασκευής και δίνει ένα ομιχλώδες τοπίο όπου όλα τα σενάρια μοιάζουν πιθανά μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων.

Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, οι δημοσκόποι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να αποτυπώσουν την θέληση των ψηφοφόρων, γεγονός που δίνει εκπλήξεις απευθείας από την κάλπη. Άλλωστε και η Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση, με τις έρευνες κοινής γνώμης να “σπάνε τα μούτρα τους” ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.

Δημοσκοπήσεις και πραγματικότητα

Έτσι, η εικόνα που δίνουν οι εταιρίες στη Γαλλία μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από εκείνη που θα δούμε όταν ανοίξουν οι κάλπες. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τα ποσοστά ορισμένων υποψηφίων υποεκτιμώνται και άλλων υπολογίζονται αρκετά πιο ψηλά από την εκλογική δύναμη που προκύπτει στην πραγματικότητα.

Χωρίς να αναφερθούμε σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες οι προβλέψεις πραγματικά έδωσαν εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό που τελικά προέκυψε (τόσο στις προκριματικές της κεντροδεξιάς και των σοσιαλιστών, όσο βέβαια και στις τοπικές εκλογές), αρκεί να ανατρέξει κανείς στις τέσσερις τελευταίες προεδρικές εκλογές και η δυσκολία των ερευνητών να αποτυπώσουν το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανής.

Πίνακας 2012

Στις εκλογές του 2012 η επιρροή Σαρκοζί και Ολάντ, αλλά και η σειρά με την οποία οι δυο τους θα περνούσαν στον δεύτερο γύρο αποτυπώθηκε με εκπληκτική ακρίβεια. Ωστόσο, οι δημοσκόποι έβλεπαν τον αριστερό υποψήφιο Ζαν Λουκ Μελανσόν να αγγίζει το 17%, παρά το γεγονός πως τελικά κατέληξε να λαμβάνει 11%, ενώ για την Μαρίν Λεπέν οι προβλέψεις έδιναν 15 – 16% όταν τελικά άγγιξε το 18 (17,9%).

Πίνακας 2007

Αντίστροφη ήταν η λάθος εκτίμηση το 2007, με τον Ζαν Μαρί Λεπέν να υπολογίζεται στο 13% με 15% ενώ τελικά έλαβε 10,44% και τον Νικολά Σαρκοζί να περνά το 30% (31,18%) παρά το γεγονός πως καμιά έρευνα δεν τον έδινε σε τόσο υψηλά ποσοστά.

Πίνακας 2002

Η βραδιά των εκλογών του 2002 έχει γραφτεί στην ιστορία για το σοκ που προκάλεσε σε μεγάλο τμήμα των Γάλλων ψηφοφόρων. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν εμφανιζόταν να αποσπά διψήφιο ποσοστό, ωστόσο καμία μέτρηση δεν έδειχνε πως θα μπορούσε να βρεθεί στη δεύτερη θέση, πάνω από τον σοσιαλιστή υποψήφιο Λιονέλ Ζοσπάν. Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε πως η συνολική εκτίμηση δεν ήταν πολύ έξω από το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο οι δύο υποψήφιοι κινούνταν σε διαφορές εντός τους στατιστικού λάθους που προκάλεσαν αυτή την ανατροπή.

Πίνακας 1995

Το 1995, οι δημοσκόποι έδωσαν τεράστιο “αέρα” στον δεξιό υποψήφιο και μετέπειτα πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν ποσοστό 6 μονάδες υψηλότερο από εκείνο που τελικά έλαβε στις εκλογές (προέβλεπαν 26% και έλαβε 20,84%), ενώ παράλληλα προέβλεπαν πως θα προκριθεί πρώτος στον επόμενο γύρο, γεγονός που επίσης διαψεύστηκε με τον Λιονέλ Ζοσπάν να περνάει στην πρώτη θέση με 23,3%.

Δημοσκοπήσεις και στοιχήματα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της Παρασκευής έδιναν ελαφριά αύξηση των ποσοστών του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο πρόβαλαν στην πρώτη θέση με 24%, οριακή υποχώρηση Λεπέν με 21,5% – 22% και τους Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Λουκ Μελανσόν να ακολουθούν με το ίδιο ποσοστό μεταξύ 19,5% και 20%. Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων είναι μικρές, ενώ αν υπολογίσει κανείς και το “στατιστικό λάθος” είναι φανερό πως όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Μια ματιά όμως στις στοιχηματικές αποδόσεις δίνει ελαφρώς διαφορετικό σκηνικό. Συμβουλευτήκαμε το Stoiximan.gr για τις αποδόσεις των υποψηφίων και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής. Στην υπόθεση του νικητή για τον α’ γύρο των εκλογών, η Μαρίν Λεπέν έχει απόδοση 1,60, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ακολουθεί με 2,75 γεγονός που δείχνει πως σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων η υποψήφια της ακροδεξιάς φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να τερματίσει πρώτη αυτή την Κυριακή.

Η πιθανότητα επικράτησης ωστόσο στο β’ γύρο αποτυπώνει το ίδιο αποτέλεσμα με εκείνο που δίνουν οι δημοσκόποι, με τον Εμανουέλ Μακρόν να χρίζεται φαβορί για την εκλογή με απόδοση 1,67 έναντι 4.00 για την Μαρίν Λεπέν.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα