Γάλλοι: οι πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία

Γάλλοι: οι πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία

Η Γαλλία είναι η πλέον απαισιόδοξη χώρα του κόσμου σε σχέση με την οικονομία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έρευνα με τίτλο "End of Year" της Gallup International σε 51 χώρες δείχνει ότι η Γαλλία έρχεται στην πρώτη θέση ως η πλέον απαισιόδοξη για την οικονομική κατάσταση χώρα και ακολουθούν η Ιρλανδία και η Αυστρία.

Μάλιστα η Γαλλία κατέγραψε το χειρότερο ποσοστό της από το 1978.

"Ακόμα και το 1978, μετά την δεύτερη πετρελαϊκή κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση όλο το οικονομικό σύστημα, οι Γάλλοι δεν είχαν φανεί ποτέ τόσο απαισιόδοξοι", επισημαίνεται στην δημοσκόπηση.

"Η Ευρώπη δείχνει απελπισμένη και ακολουθεί η Βόρεια Αμερική. Ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει κυρίως αισιόδοξος", προστίθεται στην έρευνα.

Οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου και η κρίση στην ευρωζώνη κάνουν του Γάλλους ψηφοφόρους όλο και πιο απαισιόδοξους. Βασικές ανησυχίες τους είναι η άνοδος του ποσοστού ανεργίας και κατά συνέπεια η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας και η διατήρηση του ισχυρού κοινωνικού συστήματος της χώρας.

"Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησε η ανοικοδόμηση και η χώρα μας ήταν από τις πρωτοπόρους στην Ευρώπη. Σήμερα το γαλλικό μοντέλο του 'κράτους-σωτήρα' θεωρείται βασικά ξεπερασμένο. Για πιο πράγμα θα είναι οι Γάλλοι περήφανοι αύριο;", αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της έρευνας.

Ανάμεσα στις 51 χώρες, η Νιγηρία είναι η πιο αισιόδοξη σχετικά με την οικονομική ευημερία και ακολουθούν το Βιετνάμ και η Γκάνα.

Από 500 ως 2.700 άνθρωποι σε κάθε χώρα συμμετείχαν στη δημοσκόπηση που έγινε τηλεφωνικά, μέσω Διαδικτύου ή με προσωπικές συνεντεύξεις από τις 26 Οκτωβρίου ως τις 13 Δεκεμβρίου.

Στη Γαλλία η έρευνα διεξήχθη από την BVA, το διάστημα 2 ως 4 Δεκεμβρίου.

SHARE:

24Media Network