Γάζα: Διεθνής ανησυχία για την ισραηλινή επιδρομή στο Αλ Σίφα – Προσπάθειες για εκεχειρία

Διαβάζεται σε 3'
Νοσοκομείο Αλ Σίφα, Γάζα
Τραυματίες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας (φωτογραφία αρχείου) (AP Photo/Abed Khaled, File)

Δραματική παραμένει η κατάσταση των ασθενών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, με την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Διαμεσολάβηση Κατάρ για κατάπαυση του πυρός.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, με τους γιατρούς να απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για την προστασία αμάχων και ασθενών, καθώς η υγειονομική δομή βρίσκεται πλέον χωρίς ρεύμα, νερό και οξυγόνο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, στο νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο νοσοκομείο της περιοχής, βρίσκονται περίπου 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, προσωπικό και πολίτες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

IDF: Βρέθηκαν όπλα στο Αλ Σίφα

Τα ισραηλινά στρατεύματα βρήκαν όπλα και «τρομοκρατική υποδομή» στη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής τους σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν σημειώθηκαν μάχες μέσα στο συγκρότημα του νοσοκομείου μετά την άφιξη εκεί στρατιωτών στη διάρκεια της νύχτας και δεν υπήρξαν διενέξεις με ιατρικό προσωπικό ή ασθενείς, για τους οποίους διευκρίνισε πως βρίσκονται σε διαφορετικό τμήμα του συγκροτήματος.

«Οι στρατιώτες των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) έχουν ήδη βρει όπλα και άλλη τρομοκρατική υποδομή. Την τελευταία ώρα, είδαμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν το νοσοκομείο Σίφα ως τρομοκρατικό αρχηγείο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποιο τμήμα του νοσοκομείου ερευνούν τα στρατεύματα και δεν είπε τι ακριβώς βρέθηκε, αλλά δήλωσε ότι τα στοιχεία θα παρουσιασθούν αργότερα. «Αυτή είναι μια εξαιρετικά ακριβής και στοχευμένη επιχείρηση. Οι δυνάμεις μας είναι παρούσες σε μία συγκεκριμένη περιοχή του πολύ μεγάλου νοσοκομειακού συγκροτήματος Σίφα», πρόσθεσε, χωρίς να πει πόσο θα διαρκέσει η επιδρομή.

«Οι στρατιώτες μας προχωρούν εσκεμμένα αργά με βάση τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει», δήλωσε.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν σε μάχες γύρω από το Αλ Σιφα ενώ ανέφερε πως στρατιώτες ανακρίνουν άτομα που βρήκαν στην περιοχή την οποία ερευνούν. «Έχω την πληροφορία ότι ένας απ’ αυτούς είναι Χαμάς», δήλωσε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακρίνει ασθενείς ψάχνοντας μαχητές της Χαμάς

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αλλά και του Aljazeera, ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους γιατρούς και ασθενείς, ενώ άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα του αλ Σίφα, δήλωσε δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου και συνεργάζεται με το AFP.

Την ώρα που ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση των αμάχων στα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι έστειλε «ιατρικές ομάδες που μιλούν αραβικά και είναι εκπαιδευμένες» για αυτού του τύπου το «περίπλοκο» περιβάλλον προκειμένου «να μη συμβεί κανένα κακό στους αμάχους τους οποίους η Χαμάς χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Προσπάθεια για 3ημερη κατάπαυση του πυρός

“Ίσως είμαστε κοντά σε συμφωνία για απελευθέρωση 50 από τους 239 απαχθέντες“, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters μιλώντας για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς υπό τη διαμεσολάβηση του Κατάρ.

Η συμφωνία, που συζητείται και συντονίζεται με τις ΗΠΑ, θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα