Γάζα: Έφτασε το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια που απέπλευσε από την Κύπρο

Διαβάζεται σε 3'
Το πλοίο "Open Arms" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα
Το πλοίο "Open Arms" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα (AP Photo/Petros Karadjias)

Το πλοίο που είχε αποπλεύσει από την Κύπρου με 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πλοίο της οργάνωσης Open Arms και της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας (WCK) που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο φορτωμένο με 200 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας έφτασε στον προορισμό του και βρίσκεται σε απόσταση ενός μιλίου από τις ακτές του παλαιστινιακού θύλακα, όπως ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της WCK, η οποία έχει ιδρυθεί με πρωτοβουλία του Ισπανού σεφ Χοσέ Αντρές, αναμένεται σήμερα να είναι έτοιμη η προσωρινή προβλήτα για την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς προβλήματα. Επίσης, ανέφερε ότι ήδη προετοιμάζεται μια δεύτερη αποστολή, 400 τόνων αυτή τη φορά, με στόχο την ανακούφιση από το λιμό που ουσιαστικά υποφέρουν χιλιάδες άνθρωποι στην παλαιστινιακή περιοχή εξαιτίας του 5μηνου ισραηλινού αποκλεισμού και των συνεχών βομβαρδισμών.

Δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο ακριβώς θα διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και διάφορες οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για το αν πράγματι η βοήθεια θα φτάσει τελικά σε αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια με ρίψεις από αέρος ή μέσω θαλάσσης δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες παροχής βασικών προμηθειών μέσω ξηράς.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, το 85% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί από τον τόπο κατοικίας του, ενώ έχει καταστραφεί πλήρως το 60% των υποδομών κάθε είδους. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, κάνει λόγο για περισσότερους από 31.300 νεκρούς και 73.000 τραυματίες, εκ των οποίων το 72% είναι γυναίκες και παιδιά.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από το Ισραήλ να ανοίξει όλα τα σημεία διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 372 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 120 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως και να διευκολύνει την πλήρη παράδοση βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω όλων των υφιστάμενων σημείων διέλευσης, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για γρήγορη, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου κινδύνου μαζικής λιμοκτονίας στη Γάζα, καθώς και για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Θα πρέπει να δοθεί άμεσα στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση σε όλους τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και να τους παράσχει ιατρική περίθαλψη, τονίζουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα