Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες “παίζουν” με εσώρουχα γυναικών – Εξοργιστικά βίντεο

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες “παίζουν” με εσώρουχα γυναικών – Εξοργιστικά βίντεο
Στιγμιότυπο από το βίντεο του Reuters

Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες με ισραηλινούς στρατιώτες που παίζουν με γυναικεία εσώρουχα και κούκλες από βομβαρδισμένα παλαιστινιακά σπίτια.

Οργή προκαλούν οι εικόνες που διαδίδουν στα social media ισραηλινοί στρατιώτες όπου εμφανίζονται να παίζουν με γυναικεία εσώρουχα που έχουν βρεθεί σε παλαιστινιακά σπίτια και να γελούν, ενώ η Γάζα βρίσκεται στο κατώφλι του λιμού.

Σε ένα από τα βίντεο που μεταδίδει το Reuters, ένας Ισραηλινός στρατιώτης κάθεται σε μια πολυθρόνα σε ένα δωμάτιο στη Γάζα και χαμογελάει, με ένα όπλο στο ένα χέρι και κρεμώντας από το άλλο ένα λευκό σατέν εσώρουχο πάνω από το ανοιχτό στόμα ενός άλλου στρατιώτη που βρίσκεται στον καναπέ.

Σε άλλο βίντεο, στρατιώτης κάθεται πάνω σε ένα τανκ κρατώντας μια γυναικεία κούκλα ντυμένη με μαύρο σουτιέν και κράνος και λέει: “Βρήκα μια όμορφη γυναίκα, σοβαρή σχέση στη Γάζα, υπέροχη γυναίκα”.

Τα δύο βίντεο που τραβήχτηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες είναι ανάμεσα σε δεκάδες αναρτήσεις στις οποίες στρατιώτες στη Γάζα εμφανίζονται να επιδεικνύουν εσώρουχα, κούκλες και σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο. Οι εικόνες με τα εσώρουχα έχουν δεκάδες χιλιάδες προβολές -σχεδόν μισό εκατομμύριο σε μία περίπτωση- μετά την ανάρτησή τους από τον Younis Tirawi, ο οποίος αναφέρεται ως Παλαιστίνιος δημοσιογράφος.

Ερωτώμενος για τις εικόνες που αναδημοσίευσε στους περισσότερους από 100.000 ακολούθους του στο X μεταξύ 23 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου, ο Tirawi παρέσχε συνδέσμους προς τις αρχικές αναρτήσεις των στρατιωτών του IDF. Στη συνέχεια, το Reuters επαλήθευσε ανεξάρτητα οκτώ δημοσιεύσεις σε Instagram και YouTube.

 

“Η ανάρτηση τέτοιων εικόνων είναι εξευτελιστική για τις Παλαιστίνιες γυναίκες και για όλες τις γυναίκες“, δήλωσε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια το Reuters έστειλε λεπτομερώς τις οκτώ επαληθευμένες αναρτήσεις σε YouTube και Instagram στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ζητώντας σχόλια.

Παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Οι αυθεντικές αναρτήσεις περιλαμβάνουν μια φωτογραφία ενός στρατιώτη που κρατά από πίσω μια γυμνή γυναικεία κούκλα με τα χέρια του στο στήθος της και μια φωτογραφία ενός στρατιώτη που χειρίζεται μια ημίγυμνη κούκλα.

Μια άλλη φωτογραφία δείχνει έναν στρατιώτη να ποζάρει με το όπλο του, κάνοντας μια χειρονομία με τον αντίχειρα προς τα πάνω, μπροστά από ένα διπλό κρεβάτι στρωμένο με πακέτα γυναικείων εσωρούχων.

Το YouTube ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε ένα βίντεο που είχε επισημανθεί από το Reuters για παραβίαση των πολιτικών παρενόχλησης της πλατφόρμας, οι οποίες απαγορεύουν περιεχόμενο που αποκαλύπτει προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες κάποιου. Το Instagram δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Ειδικοί κάνουν επίσης λόγο για παραβιάσεις του διεθνές δικαίου, με τον Ardi Imseis, επίκουρο καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο Queen’s στον Καναδά, να δηλώνει ότι οι αναρτήσεις παραβιάζουν το άρθρο 27 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, η οποία διέπει τη μεταχείριση των αμάχων σε καιρό πολέμου.

Το άρθρο 27 αναφέρει ότι οι άμαχοι δικαιούνται σεβασμό της τιμής τους, των οικογενειακών δικαιωμάτων, των ηθών και των εθίμων και πρέπει να προστατεύονται από προσβολές και δημόσια περιέργεια και ότι οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα από κάθε επίθεση κατά της τιμής τους.

Εντός του Ισραήλ, οι αναρτήσεις εσωρούχων έχουν προσελκύσει ελάχιστη προσοχή, δήλωσε ο Oren Persico του Seventh Eye, ενός ιστότοπου που καλύπτει τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα, είπε, οι αναρτήσεις που δείχνουν όπλα ή σημαίες της Χαμάς που λέγεται ότι βρέθηκαν σε σπίτια της Γάζας έχουν κυκλοφορήσει ευρέως.

Αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις ο IDF για τις εξοργιστικές σκηνές στη Γάζα

Εκπρόσωπος των IDF απάντησε πως τα περιστατικά που αποκλίνουν από τις εντολές και τις προβλεπόμενες αξίες των στρατιωτών των IDF “ερευνώνται”, όπως επίσης και οι αναφορές για βίντεο που ανεβαίνουν σε κοινωνικά δίκτυα.

“Σε περιπτώσεις όπου προκύπτουν υποψίες για ποινικό αδίκημα που δικαιολογούν την έναρξη έρευνας, η έρευνα ξεκινά από τη Στρατιωτική Αστυνομία”, είπε.

“Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι σε ορισμένες από τις εξεταζόμενες περιπτώσεις, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η έκφραση ή η συμπεριφορά των στρατιωτών στο βίντεο είναι ακατάλληλη και αντιμετωπίζεται αναλόγως”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, απέφυγαν να αναφερθούν συγκεκριμένα σε κάποια από τις εικόνες που τους έδειξε το Reuters ή αν κάποιος από τους υπεύθυνους στρατιώτες έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά.

Οι ισραηλινοί στρατιώτες τους οποίους το Reuters μπόρεσε να εντοπίσει δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό που εστάλησαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα