Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς από τον ισραηλινό βομβαρδισμό

Γάζα: Νεκρός διοικητής της Χαμάς από τον ισραηλινό βομβαρδισμό
Νεκρός διοικητής της Χαμάς από τον ισραηλινό βομβαρδισμό AP

Τουλάχιστον 20 νεκροί στις νέες εχθροπραξίες. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να "σταματήσουν αμέσως" οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Το Ισραήλ σκότωσε διοικητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή στην πρώτη συντονισμένη επίθεση από αέρος μετά το 2014 όταν και έληξε ο πιο πρόσφατος μαζικός βομβαρδισμός εναντίον Παλαιστινίων.

Κατά την στοχευμένη επίθεση σκοτώθηκε ο Ahmed Abed Khudri ο οποίος σύμφωνα με την πλευρά του Ισραήλ ήταν υπεύθυνος για μεταφορά χρημάτων από το Ιράν σε στρατιωτικούς θύλακες στη Γάζα. Παλαιστίνιοι επιβεβαίωσαν πως ο διοικητής έχασε τη ζωή του από βόμβα που χτύπησε το όχημα στο οποίο επέβαινε.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επανέλαβε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να “σταματήσουν αμέσως” οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας “σύγκρουσης χωρίς τέλος”.

Καθώς οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και ένοπλες ομάδες στη Γάζα συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, η Μογκερίνι “επαναβεβαίωσε τη θεμελιώδη προσήλωση της ΕΕ στην ασφάλεια του Ισραήλ”.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν σήμερα, δεύτερη ημέρα της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στα 20 αφού από το Σάββατο έχουν σκοτωθεί 16 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 12 σήμερα. Τουλάχιστον οι έξι από αυτούς ήταν μαχητές, μέλη ένοπλων ομάδων, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι νωρίς το βράδυ συνεχίζονταν οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον παλαιστινιακό θύλακα. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν ακατάπαυστα τα πλήγματα εναντίον της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να συνεχιστούν τα “μαζικά πλήγματα” και να σταλούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Από το Σάββατο έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ περίπου 600 ρουκέτες, εκ των οποίων οι 510 έφτασαν στο ισραηλινό έδαφος και οι 35 έπληξαν αστικές περιοχές, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει πλήξει περισσότερους από 250 στόχους της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και ότι στοχοθέτησε κατά κύριο λόγο εργαστήρια κατασκευής ρουκετών, αποθήκες όπλων, βάσεις και μια σήραγγα που κατέληγε στο Ισραήλ.

Ένα κτίριο που στέγαζε την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς, στην Πόλη της Γάζας, ισοπεδώθηκε.

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αργά το βράδυ

Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, σκοτώθηκαν απόψε, σε νέους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ώρα που οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης εντείνονται, το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν “από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που στοχοθέτησαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας”.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Μόνο σήμερα Κυριακή έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι στη Γάζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα