Γάζα: Ο ηγέτης της Χαμάς λέει “ναι” στην πρόταση εκεχειρίας του Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 2'
Σφαγή στη Γάζα
Σφαγή στη Γάζα AP Photo Jehad Alshrafi

Θετικός στην πρόταση του Τζο Μπάιντεν -μεταξύ άλλων- για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς.

Η απάντηση της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνάδει με τις αρχές που διατυπώνονται στο σχέδιο του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο ηγέτης της εδρεύουσας στο Κατάρ οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, σε τηλεοπτική ομιλία.

“Η Χαμάς και οι (παλαιστινιακές) οργανώσεις είναι έτοιμες για μια συνολική συμφωνία που θα συνεπάγεται κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν και συνολική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων”, είπε ο Χανίγια, αναφερόμενος στην ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στις 31 Μαΐου, ο Μπάιντεν παρουσίασε αυτό που χαρακτήρισε ισραηλινή πρόταση “τριών φάσεων”.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ -που μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ- δήλωσαν στις 11 Ιουνίου ότι έχουν λάβει απάντηση από τις παλαιστινιακές οργανώσεις στο σχέδιο των ΗΠΑ, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενώ το Ισραήλ δήλωσε πως η Χαμάς απέρριψε σημαντικά στοιχεία του σχεδίου των ΗΠΑ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς είπε στο Reuters πως οι αλλαγές που ζήτησε η οργάνωση “δεν είναι σημαντικές”.

Οι τρεις φάσεις της πρότασης εκεχειρίας

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα TheGuardian, η πρώτη φάση της προτεινόμενης συμφωνίας θα περιλαμβάνει πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός διάρκειας έξι εβδομάδων, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών), την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα διαπραγματεύονταν “τον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ζωντανών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στρατιωτών, και την αποχώρηση όλων των δυνάμεων του Ισραήλ από τη Γάζα. Εφόσον η Χαμάς τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα γίνει – σύμφωνα με την σραηλινή πρόταση – οριστική παύση των εχθροπραξιών.

Η τρίτη και τελική φάση θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, και τα λείψανα των ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα