Γάζα: 17 Παλαιστίνιοι τραυματίες από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Τραυματίας από ισραηλινά πυρά μεταφέρεται σε νοσοκομείο στη Γάζα
Τραυματίας από ισραηλινά πυρά μεταφέρεται σε νοσοκομείο στη Γάζα AP

Για "σχεδόν 8.000 ταραχοποιούς" που "έριξαν πέτρες, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτών" κάνει λόγο το Ισραήλ.

Δεκαεπτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν την Παρασκευή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επεισοδίων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, περιοχής που έχει μετατραπεί εδώ και περίπου έναν χρόνο σε θέατρο εβδομαδιαίων κινητοποιήσεων.

Οι 17 τραυματίστηκαν «από αληθινές σφαίρες των δυνάμεων της ισραηλινής κατοχής», ανέφερε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, ο οποίος τελεί υπό αυστηρό αποκλεισμό.

ADVERTISING

Τρεις τραυματιοφορείς και ένας δημοσιογράφος επίσης τραυματίστηκαν από κάνιστρα δακρυγόνων, κατά την ίδια πηγή.

Στρατιώτες έκαναν χρήση πραγματικών πυρών «όπως προβλέπουν οι ισχύοντες κανόνες εμπλοκής τους», ανέφερε από τη δική της πλευρά μια εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «σχεδόν 8.000 ταραχοποιούς» που «έριξαν πέτρες, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και χειροβομβίδες εναντίον στρατιωτών κι εναντίον του φράκτη» στα σύνορα.

Σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, μια επιτροπή έρευνας που συστήθηκε κατ' εντολή του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε πως, εντός των ορίων της ισραηλινής αντίδρασης απέναντι στις συνεχιζόμενες επί σχεδόν έναν χρόνο διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Οι ειδικοί στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διενήργησαν την έρευνα αυτή υπογράμμισαν ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βάζουν στο στόχαστρο αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά.

Η Λωρίδα της Γάζας, που περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί από την 30ή Μαρτίου 2018 σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, που γενικά σημαδεύονται από βίαια επεισόδια, κατά μήκος του τείχους.

Τουλάχιστον 251 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 26.000 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά έκτοτε, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, κάποιοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες από τον θύλακα. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν παύει να ισχυρίζεται ότι οι μαζικές αυτές διαδηλώσεις ενορχηστρώνονται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς, με το οποίο έχε εμπλακεί σε πόλεμο τρεις φορές από το 2008.

Απέρριψε ως «μεροληπτική» την έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ και επικαλέστηκε το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα έναντι των «τρομοκρατικών» ενεργειών της Χαμάς, στην οποία επιρρίπτει καθ' ολοκληρία την ευθύνη για τον βαρύ απολογισμό θυμάτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Παλαιστίνη, Ισραήλ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα βάζει με τον ΟΗΕ και ρίχνει την ευθύνη στη Χαμάς για τα θύματα στη Γάζα το Ισραήλ

Δύο Παλαιστίνιοι πέθαναν από ασφυξία σε υπόγεια σήραγγα ανάμεσα στη Γάζα και στην Αίγυπτο

"Γάζωσαν" 14χρονο στη Γάζα οι Ισραηλινοί

SHARE:

24Media Network