Γάζα: Εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάζεται σε 2'
Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Παλαιστίνιοι στη Γάζα AP Photo/Mohammed Dahman

“Ναι” του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χωρίς όμως να απαιτεί άμεση εκεχειρία. Απείχαν ΗΠΑ και Ρωσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα για τη Γάζα με το οποίο ζητά περισσότερη ανθρωπιστική στην περιοχή, χωρίς όμως να απαιτεί άμεση εκεχειρία.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία -δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- απείχαν αμφότερες. Τα άλλα 13 μέλη ψήφισαν υπέρ.

Να σημειωθεί πως η Ρωσία υπέβαλε σχέδιο τροπολογίας στο συμβούλιο πριν από την ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος, αλλά δεν πέρασε.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος της χώρας είπε ότι το συμβούλιο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ παράλληλα τόνισε πως το Ισραήλ και η Χαμάς πρέπει να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Είπε επίσης ότι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων.

Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα:

  • Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
  • Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» – Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
  • Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτό να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας. Αυτό αντιπροσωπεύει έναν ακόμη συμβιβασμό, με ένα αρχικό σχέδιο που ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δημιουργήσει έναν δεσμευτικό μηχανισμό για την ταχεία παροχή βοήθειας
  • Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
  • Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών

Γκουτέρες: Κριτική στο Ισραήλ για δημιουργία εμποδίων στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το «πραγματικό πρόβλημα» για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι «ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την στρατιωτική του επίθεση», κατήγγειλε την Παρασκευή 22/12 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει την επίθεσή του, η οποία δημιουργεί τεράστια εμπόδια στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας εκ νέου ότι «η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπισμένες ανάγκες των κατοίκων της Γάζας και να τελειώσει ο εφιάλτης που βιώνουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα