Γάζα: Διεθνείς πιέσεις σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες των Παλαιστινίων

Διαβάζεται σε 5'
Δραματικές ώρες στη Γάζα
Δραματικές ώρες στη Γάζα Associated Press

Διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες προκειμένου χιλιάδες εκτοπισμένοι στη Γάζα να μεταφερθούν σε ασφαλές έδαφος και να τους παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και να δοθεί διέξοδος από το βομβαρδισμένο έδαφος για τους ξένους υπηκόους απέτυχε τη Δευτέρα, παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για τον αυξανόμενο τραγικό απολογισμό από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον και οι περιφερειακές δυνάμεις πιέζουν το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα και την Αίγυπτο να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ του εδάφους της και του νότιου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα για τους κατόχους διαβατηρίων τρίτων χωρών.

Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το αδιέξοδο παραμένει παρά το γεγονός ότι ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί προειδοποιούν για επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Μέχρι τώρα, δυστυχώς, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει μια στάση που να επιτρέπει το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος από την πλευρά της Γάζας για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας ή η έξοδος πολιτών τρίτων χωρών» δήλωσε ο Σαμέχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε συνέντευξη Τύπου. «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει  σημαντική πρόοδος… Αλλά δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι καινούριο».

Δραματική κατάσταση στη Γάζα
Δραματική κατάσταση στη Γάζα Associated Press

Εξανεμίζονται οι ελπίδες

Σύμφωνα με τους Financial Times, εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι περίμεναν στο συνοριακό πέρασμα για αρκετές ώρες τη Δευτέρα, αλλά πολλοί είχαν ήδη φύγει μέχρι το απόγευμα, αφού έχασαν την ελπίδα ότι θα ανοίξει. Σε μια καφετέρια απέναντι από το πέρασμα παρέμειναν μόνο μερικές δεκάδες άνθρωποι.

«Έρχομαι εδώ κάθε μέρα, εδώ και τρεις μέρες, και περιμένω, ωστόσο τίποτα δεν συμβαίνει» δηλώνει η Rasmeya Ahmed. «Ο δρόμος είναι επικίνδυνος και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, προκειμένου να φύγουμε. Αυτό είναι άδικο. Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία».

Israel Palestinians
Ερείπια κτιρίου από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας 2023 Hatem Moussa/AP Photo

Παραμένει το χάσμα

Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι αποδεικνύεται δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, με την Αίγυπτο να ανησυχεί για την προοπτική να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων και το Ισραήλ να είναι απρόθυμο να υποχωρήσει στις διεθνείς απαιτήσεις να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι δύο πλευρές δεν μπορούν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία» δήλωσε ένας από αυτούς. «Η Αίγυπτος δεν θέλει [τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες] και το Ισραήλ πιέζει να μπει στη Γάζα [για χερσαία εισβολή μετά τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς αυτόν τον μήνα]».

Ο Martin Griffiths, επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε στους Financial Times ότι ο διεθνής οργανισμός ζητά «ασφαλείς διαδρόμους για να εισέλθει η βοήθεια και ασφαλείς διαδρόμους για να πάνε οι άνθρωποι σε μέρη όπου μπορούν να λάβουν βοήθεια».

Πρόσθεσε, δε, πως «πρέπει το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προστατεύσει τους αμάχους… αυτό περιλαμβάνει και τη μετακίνηση των ανθρώπων -οι μετακινήσεις δεν μπορούν να παρεμποδίζονται από βομβαρδισμούς ή οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική δραστηριότητα, από καμία πλευρά».

Νωρίτερα, το Ισραήλ και η Χαμάς διέψευσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία συμφωνήθηκε προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Γάζα. Ως προς αυτό, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε πως «προς το παρόν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Παρά τις αναφορές ότι η Ράφα θα μπορούσε να ανοίξει στις 9 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας, διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι δεν είχε επιτευχθεί καμία συμφωνία.

Israel Palestinians
Ένα Παλαιστίνιο αγόρι κάθεται σε ερείπια κτιρίου που καταστράφηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας 2023 Hatem Moussa/AP Photo

Διεθνείς πιέσεις

Ενόψει της επιστροφής του στο Ισραήλ τη Δευτέρα, μετά από μια περιοδεία που περιελάβανε την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι διεθνής προτεραιότητα είναι «να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης, να διασφαλιστούν αθώες ζωές και να δοθεί βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται στη Γάζα».

Τα δυτικά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πολιτών τους στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πιέζει «στο υψηλότερο επίπεδο» για την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Ράφα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν ήδη καταφύγει στα νότια της περιοχής μετά την εντολή του Ισραήλ να εγκαταλείψουν την κύρια πόλη του θύλακα.

Ωστόσο, η Αίγυπτος έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται στο άνοιγμα των συνόρων της για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους -οι οποίοι θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα- και θέλει αντ’ αυτού να αποστέλλεται βοήθεια στους ανθρώπους εντός της Γάζας.

Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου, μάλιστα, απέρριψαν σθεναρά την ιδέα του ανοίγματος της Ράφα, με τον υπουργό Ενέργειας να δηλώνει ότι αντιτίθεται σε ένα τέτοιο βήμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα