Γάζα: Ξεπέρασαν τους 26.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Διαβάζεται σε 2'
Γάζα
Καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Mohammed Hajjar)

Μέσα σε ένα 24ωρο έχουν σκοτωθεί 215 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26.637 Παλαιστίνιοι από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα και 65.387 έχουν τραυματιστεί.

Κατά το τελευταίο 24ωρο μόνο, σκοτώθηκαν 215 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 300.

Σε ότι αφορά τους ομήρους της Χαμάς, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχεται την πίεση της κοινής γνώμης να φέρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται ακόμη, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται μέρα νύχτα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλές χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της Unrwa

Δέκα χώρες έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά τις κατηγορίες την Παρασκευή ότι κάποιοι εργαζόμενοί της ενδέχεται να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ελπίζει να «τερματιστούν» όλες οι δραστηριότητες της Unrwa, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η υπηρεσία να διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου. Για την Παλαιστινιακή Αρχή, η Unrwa έχει ανάγκη «τη μέγιστη στήριξη» και όχι «να της κόψουμε τη στήριξη και τη βοήθεια».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αμέσως την Παρασκευή την αναστολή κάθε χρηματοδότησης της Unrwa και ακολούθησαν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστρία. Η Ελβετία αναμένει περισσότερες πληροφορίες προτού λάβει απόφαση για τη βοήθεια που παρέχει στην υπηρεσία, όπως και η Γαλλία η οποία όμως ανακοίνωσε χθες ότι δεν προβλέπει την καταβολή «νέας δόσης» χρημάτων στην υπηρεσία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Νορβηγία αντιθέτως επεσήμανε ότι διατηρεί τη χρηματοδότησή της. Το 2022, οι πόροι της που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πέντε βασικοί χορηγοί της Unwra είναι κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ακολουθούν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Ελβετία.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα