Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά ένα τρίτο

Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά ένα τρίτο
Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου Getty Images/iStockphoto

Μετά την απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, η μεταφορά αναμένεται να μειωθεί δραματικά σήμερα, σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερη πτώση.

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συναπτή μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.

Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι’αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.

Η Μόσχα από την άλλη πλευρά δηλώνει ότι η διαμετακόμιση μπορεί να γίνει μέσω του σταθμού της Σοχρανίβκα, καθώς μια αλλαγή της ροής προς τον σταθμό της Σούτζα είναι αδύνατη.

Χθες, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύτηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Μέχρι στιγμής, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα διατηρούν τις ροές φυσικού αερίου παρά τις μάχες, με τη Ρωσία να επιμένει κυρίως στο γεγονός ότι είναι, παρά τις κυρώσεις και την σύγκρουση, αξιόπιστος ενεργειακός εταίρος.

Η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να προετοιμαστεί για μια διακοπή των προμηθειών της από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για την πληρωμή των παραδόσεων σε ρούβλια -μια αλλαγή στη σύμβαση που η ΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι αποδεκτή.

Η Ουκρανία απλά επιτάχυνε τη βούληση της ΕΕ να διακόψει το ρωσικό φυσικό αέριο

Η απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω ενός σημείου διαμετακόμισης που, όπως λέει, παραδίδει σχεδόν το ένα τρίτο του καυσίμου που διοχετεύεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας είναι μια «λογική συνέπεια» των ρωσικών θηριωδιών, δήλωσε πηγή της ΕΕ στη EURACTIV.com.

Η ίδια πηγή απέρριψε επίσης τις επικρίσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας, τονίζοντας ότι είναι λογικό και ότι η Ευρώπη έχει αντιδράσει με ταχύτητα ρεκόρ μέχρι στιγμής.

«Την ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει σχολεία και νοσοκομεία, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τους Ουκρανούς γιατί διακόπτουν εν μέρει τη ροή φυσικού αερίου για να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή», δήλωσε η πηγή της ΕΕ.

Η πηγή παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν κάποιες διακοπές και ότι η Ευρώπη αναζητά μια γρήγορη εναλλακτική λύση.

«Η ΕΕ θα διέκοπτε το ρωσικό φυσικό αέριο ούτως ή άλλως. Απλώς η Ουκρανία επιταχύνει αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε η πηγή.

Ερωτηθείσα για το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες της ΕΕ εξαιτίας αυτού, η πηγή απάντησε: «Οι Ουκρανοί πληρώνουν καθημερινά με αίμα, αγωνιζόμενοι και αυτοί για την ελευθερία μας».

Όσον αφορά την έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η οποία αντιμετωπίζει καθυστερήσεις λόγω της αντίστασης κρατών μελών όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία λόγω του προτεινόμενου εμπάργκο πετρελαίου, η πηγή δήλωσε ότι η καθυστέρηση «είναι λογική».

«Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πιόνια στον πόλεμο προπαγάνδας της Ρωσίας […] έτσι θέλει ο Πούτιν να παρουσιάσει την Ευρώπη: διαιρεμένη».

Η πηγή εξήγησε ότι υπάρχουν διαφωνίες, αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος.

Εάν αυτές οι διαφωνίες δεν επιλυθούν σε επίπεδο διπλωματών, είπε η πηγή, θα αναλάβουν οι πολιτικοί και «όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει λύση».

Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι κυρώσεις, ενώ στις 30-31 Μαΐου έχει προγραμματιστεί ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα