Γερμανία - Εκλογές: Προηγούνται δημοσκοπικά οι Σοσιαλδημοκράτες - Δεύτεροι οι Χριστιανοδημοκράτες

Προεκλογική καμπάνια του SPD με τον υποψήφιο καγκελάριο Όλαφ Σολτς
Προεκλογική καμπάνια του SPD με τον υποψήφιο καγκελάριο Όλαφ Σολτς AP

Τον Όλαφ Σολτς προτιμά ένας στους δύο πολίτες (53%) για καγκελάριο, ενώ καταλληλότερο για καγκελάριο τον θεωρεί το 70%.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF και προηγείται σαφώς αυτή τη φορά των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU). Μειώνεται η δύναμη των Πρασίνων. Τον Όλαφ Σολτς προτιμά ένας στους δύο πολίτες (53%) για καγκελάριο, ενώ καταλληλότερο για καγκελάριο τον θεωρεί το 70%.

Εάν οι εκλογές διεξήγοντο την επόμενη Κυριακή, CDU και CSU θα παρέμεναν στο 22%, το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί από το ZDF μέχρι στιγμής για τις προσεχείς εκλογές. Το SPD αύξησε αντιθέτως το ποσοστό του σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και αναδεικνύεται η ισχυρότερη δύναμη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2002 με 25%. Οι Πράσινοι, που ξεκίνησαν πολύ δυνατά την προεκλογική εκστρατεία τους και προηγήθηκαν δημοσκοπικά για μικρό χρονικό διάστημα, χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβαναν 17%.

Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και η Αριστερά βελτιώνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα και θα ελάμβαναν 11% και 7% αντίστοιχα. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα ελάμβαναν 7% (-2%).

Τον Όλαφ Σολτς (SPD) θα προτιμούσε για καγκελάριο το 53% των ερωτηθέντων (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), τον Άρμιν Λάσετ (CDU / CSU) προτιμά το 18% (+1%) και την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ το 14% (-2%).

Καταλληλότερο για καγκελάριο θεωρεί τον Όλαφ Σολτς το 70% (+5%) και ακατάλληλο το 25%. Τον Άρμιν Λάσετ θεωρεί κατάλληλο για καγκελάριο το 25% (άνευ μεταβολής το ποσοστό του), ενώ ακατάλληλο τον θεωρεί το 70%. Τέλος την Μπέρμποκ θεωρεί κατάλληλη το 23% και ακατάλληλη το 71%. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για να απαντήσουν.

Κάλεσμα του Ζέντερ να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τις δημοσκοπήσεις

Λόγω των κακών δημοσκοπήσεων για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ κάλεσε Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU και CSU) να αγωνιστούν για την αντιστροφή των προβλέψεων και επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο μιας αριστερής κυβέρνησης.

«Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ σοβαρή και ανησυχητική αν λάβει κανείς υπόψη την δημοσκοπική τάση και τους απόλυτους αριθμούς των δημοσκοπήσεων. Τώρα το θέμα είναι να σταματήσουμε αυτήν την τάση και να την αντιστρέψουμε. Οι ομοσπονδιακές εκλογές δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί. Όλα είναι ακόμη πιθανά. Ο χρόνος τελειώνει, αλλά ακόμα και στα τελευταία δέκα λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, όλα είναι ακόμα πιθανά. Μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε τα πάντα. Αλλά μπορεί επίσης και να χάσουμε. Εφιστώ δε την προσοχή στο ενδεχόμενο να σχηματισθέι μετεκλογικά μια αριστερή κυβέρνηση», προειδοποίησε σήμερα ο Ζέντερ μετά από τηλεδιάσκεψη του προεδρείου της CSU στο Μόναχο.

Ο Ζέντερ και ο Γενικός Γραμματέας της CSU Μάρκους Μπλουμε προετοιμάζουν ήδη ψυχολογικά το κόμμα τους για ενδεχόμενες κακές δημοσκοπήσεις και κακά εκλογικά αποτελέσματα και στην Βαυαρία.

Σε προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, στις οποίες δεν είχε τεθεί θέμα βαυαρού υποψήφιου για την καγκελαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές ελάμβαναν κατά μέσο όρο 6% έως 8% πάνω από το ομοσπονδιακό ποσοστό Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοιωνιστών. Σε σχέση με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τα δύο αδελφά κόμματα συνολικά, αυτό μπορεί επί του παρόντος να αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 30% για το CSU, σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Στις ομοσπονδικαές εκλογές του 2017 το ποσοστό του ανήλθε πάντως σε 38,8 % στη Βαυαρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network