Γερμανία: H πρόταση Μακρόν στον επίκεντρο των διερευνητικών επαφών

German Chancellor Angela Merkel arrives for exploratory talks of her Christian Union parties block with the Social Democrats about a new German government at the Christian Democratic Union, CDU, headquarters in Berlin, Monday, Jan. 8, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber)
German Chancellor Angela Merkel arrives for exploratory talks of her Christian Union parties block with the Social Democrats about a new German government at the Christian Democratic Union, CDU, headquarters in Berlin, Monday, Jan. 8, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Το CDU φοβάται κοινοτικοποίηση των χρεών των κρατών-μελών ενώ ο Σουλτς επιμένει στις "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης"

Το μέλλον της Ευρώπης και η απάντηση της Γερμανίας στις προτάσεις που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι το αντικείμενο της δεύτερης ημέρας των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τεθεί ως κεντρικό σημείο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και έκανε λόγο για «λάθος» του «μεγάλου» συνασπισμού που συγκροτήθηκε το 2013 να εστιάσει περισσότερο στην εσωτερική πολιτική και πολύ λίγο στην Ευρώπη. Είναι καιρός, είπε ο κ. Γκάμπριελ στο ARD, η Γερμανία να δώσει μια απάντηση στον Εμανουέλ Μακρόν.

ADVERTISING

Μεταξύ των προτάσεων του Προέδρου της Γαλλίας είναι και η εισήγηση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος, σύμφωνα με το CDU και τους Φιλελεύθερους (FDP) μπορεί να οδηγήσει σε κοινοτικοποίηση των χρεών των κρατών-μελών. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς μιλάει για εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» μέχρι το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP Photo/Markus Schreiber

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Την Πέμπτη η ώρα της κρίσης για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Γερμανία: Ζητείται 'μεγάλος συνασπισμός'- Αισιόδοξη δηλώνει η Μέρκελ

Γερμανία: Αρχίζουν οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

24Media Network