Γερμανία: Όλοι -και η Αθήνα- στρέφουν το βλέμμα στο συνέδριο του SPD

Γερμανία: Όλοι -και η Αθήνα- στρέφουν το βλέμμα στο συνέδριο του SPD
German Chancellor Angela Merkel is flanked by Bavarian governor Horst Seehofer, left, and Social Democratic Party Chairman Martin Schulz during a joint statement after the exploratory talks between Merkel's conservative bloc and the Social Democrats on forming a new German government in Berlin, Germany, Friday, Jan. 12, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Μέρκελ- Σουλτς- Ζέεχοφερ κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό, την οποία όμως πρέπει να εγκρίνουν και τα κόμματα. Ανιδράσεις από τη βάση και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών. Το ενδιαφέρον της Αθήνας για μεγάλο συνασπισμό και οι συνέπειες της απόφασης για πλαφόν στον αριθμό προσφύγων

Ο λευκός καπνός που βγήκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Βερολίνο μετά τις πολύωρες συζητήσεις των εκπροσώπων CDU/CSU και SPD δεν διασφαλίζει τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, αφού τη συμφωνία των αρχηγών που καταγράφεται σε ένα κείμενο 28 σελίδων, πρέπει να επικυρώσουν και τα κόμματα, με τη βάση, την αριστερή πτέρυγα και βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών να εκδηλώνουν ήδη την αντίθεση τους στην εκ νέου συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, στην οποία σύρθηκε έκων άκων ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο Σουλτς πάντως χαρακτήρισε τη συμφωνία “εξαιρετική” και εκτίμησε ότι θα βοηθήσει τη Γερμανία να βελτιώσει τις υποδομές της και την κοινωνική πολιτική. Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος του κατά τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας, να πάρει όσο περισσότερα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να αιτιολογήσει την απόφαση του να μπει σε συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό, καίτοι τον είχε εξαρχής αποκλείσει.

Πράγματι, στις 28 σελίδες της συμφωνίας επαναβεβαιώνεται η προσήλωση των δύο (δυόμιση με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές) κομμάτων στην πολιτική του “μαύρου μηδενικού”, δηλαδή του εξισορροπημένου προϋπολογισμού χωρίς νέα χρέη, ωστόσο το οικονομικό περιθώριο που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση αυξάνεται από τα προβλεπόμενα 45 δισ ευρώ σχεδόν στο διπλάσιο, χωρίς όμως να γίνει δεκτό το αίτημα της SPD για αύξηση της ανώτατης φορολογίας από το 42% στο 45%. Τα χρήματα για επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες θα προέλθουν αντίθετα από το “καλάθι” που έχει δημιουργηθεί λόγω του ρεκόρ στα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια και από τη γενικότερη καλή κατάσταση συνολικά της γερμανικής οικονομίας. Εξάλλου η Γερμανία όπως επιβεβαιώνει η Bundesbank εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από το 2008 λόγω της κρίσης και συγκεκριμένα χάρη στα χαμηλά επιτόκια.

Μερικά απο τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι:

Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται και πάλι εξ ημισείας από εργοδότες και εργαζόμενους

Το επίπεδο των ενοικίων θα παραμείνει μέχρι το 2025 στο σημερινό ποσοστιαίο επίπεδο (48% του μισθού)

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά δεκα δισ ευρώ μέχρι το 2021

Αύξηση του επιδόματος παιδιού κατά 10 ευρώ το μήνα ανά παιδί από την 1η Ιουλίου 2019 και κατά 15 ευρώ επιπλέον από το 2012

Δημιουργία 15.000 θέσεων στον τομέα της ασφάλειας και 2000 θέσεων στη Δικαιοσύνη

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον στεγαστικό πρόβλημα στη Γερμανία, τίθεται ως στόχος η κατασκευή 1,5 εκ κατοικιών.

Συνολικά ο προϋπολογισμός βάσει της συμφωνίας προβλέπει:

5,95 δισ ευρώ για εκπαίδευση, έρευνα, τριτοβάθμια εκπαίδευση, ψηφιοποίηση

12 δισ ευρώ για την οικογένεια, τα παιδιά, την κοινωνική πολιτική

4 δισ ευρώ για κατασκευές και κατοικία

12 δισ ευρώ για την ισότητα στις συνθήκες διαβίωσης, τη γεωργία, τις μεταφορές και τους δήμους

2 δισ  ευρώ για ασφάλεια, άμυνα και ανάπτυξη

10 δισ  ευρώ για ελαφρύνσεις των πολιτών

Η SPD κέρδισε επίσης την προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν για μία “νέα Ευρώπη”, ενώ όλα τα κόμματα συμφώνησαν σε χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Παρόλα αυτά, ήδη έχουν αρχίσει τα όργανα από την αριστερή πτέρυγα της SPD, που κάνει λόγο για “εξευτελιστικό αποτέλεσμα”. O βουλευτής Marco Bülow δήλωσε ότι πρέπει να μπει φρένο στο μεγάλο συνασπισμό. Η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλλει αντίσταση στο συνέδριο και έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει καμπάνια στο facebook με τους χρήστες να βάζουν στο προφίλ τους μία φάσα με την οποία δηλώνουν “όχι στο μεγάλο συνασπισμό”. Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν την εισήγηση Σουλτς για συμφωνία. Ο Σουλτς από την πλευρά του θα ξεκινήσει περιοδείες για να πείσει οργανώσεις κρίσιμων κρατιδίων, ιδίως της Βόρειας Ρηνανίας- Βεσφαλίας για τα θετικά της συμφωνίας, στην οποιά κατάφερε να περάσει 60 από τις αποφάσεις του συνεδρίου της SPD του Δεκεμβρίου, ενώ 19 ακόμη σημεία της συμφωνίας θεωρούνται επίσης ως επιτυχίες των Σοσιαλδημοκρατών.

Πάντως στη Ρηνανία- Βεσφαλία, όπου η μεγαλύτερη κομματική οργάνωση της SPD και όπου μέχρι πρότινος υπήρχε διάθεση κατά του μεγάλου συνασπισμού, ο επικεφαλής της τοπικής SPD Michael Groschek τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας. Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού δηλώνουν επίσης ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο αντιπρόεδρος, δήμαρχος του Αμβούργου και φιλόδοξο στέλεχος της δεξιάς πτέρυγας της SPD Ολαφ Σόλτς, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και βασικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγας Αντρέα Νάλες, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μαλού Ντρέγιερ.

Καίτοι ο Σουλτς κέρδισε αρκετά μέτρα προς το κοινωνκότερον, στην SPD ανησυχούν ότι όπως συνέβη και την τελευταία τετραετία, μία συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες θα έχει ως αποτέλεσμα οι Σοσιαλδημοκράτες να μην χρεωθούν τα θετικά μέτρα που πέρασαν ή θα περάσουν, αλλά να επωμιστούν τη γενικότερη δυσαρέσκεια της βάσης για τη συνύπαρξη και ταύτιση με το μεγάλο ιδεολογικό αντίπαλο.

Όλοι λοιπόν στη Γερμανία, αλλά και στην Αθήνα, στρέφουν το βλέμμα στο συνέδριο της SPD στις 21 Ιανουαρίου, το οποίο και θα λάβει την τελική απόφαση, όπως είχε δεσμευτεί ο Σουλτς.

“Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις. Ήταν πάντως μία θετική εξέλιξη”, σημείωσε χαρακτηριστικά στο News24/7 κυβερνητικός αξιωματούχος. Ειναι κοινο μυστικό ότι η Αθήνα θα ήθελε να σχηματιστεί κυβέρνηση το συντομότερο στη Γερμανία, ώστε αφού κλείσει η αξιολόγηση στις 22 Ιανουαρίου, να μπούμε στην τελική ευθεία για την τελική ρύθμιση για το χρέος και την έξοδο από το μνημόνιο με τη σημερινή του μορφή. Και φυσικά στο Μαξίμου θα προτιμούσαν στη γερμανκή κυβέρνηση να μετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και δη ο Σουλτς που έχει μία πιο θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Την Ελλάδα όμως ενδέχεται να επηρεάσει εμμέσως και ένα ακόμη βασικό σημείο της συμφωνίας: Το πλαφόν στον αριθμό προσφύγων. Η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης προβλέπει πλαφόν 220.000 προσφύγων το χρόνο και περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης στα 1.000 άτομα το μήνα. Ήταν κάτι που ζήτησαν και πέτυχαν οι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, που νιώθουν εκ δεξιών ισχυρή την πίεση της ξενοφοβικής Alternative fuer Deutschland, η οποία ανέδειξε σε αιχμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης τη λαϊκή δυσαρέσκεια τμήματος της κοινής γνώμης μετά την είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων από το 2015, μεταθέτοντας στο προσφυγικό/μεταναστευτικό την απόγνωση τμήματος της γερμανικής κοινωνίας για την οικονομική κατάσταση, καθώς η Γερμανία είναι μία πλούσια χώρα, δεν είναι πλούσιοι όμως κατ ανάγκην οι πολίτες της.

Οι ηγέτες των CDU,CSU και SPD συμφώνησαν επίσης να θεσπίσουν νέους όρους στην υποδοχή των προσφύγων και ειδικότερα να μην προβλέπεται πλέον η συστηματική χορήγηση οικονομικής βοήθειας, αλλά αυτή να αντικαθίσταται κατά περιπτώσεις από υλική βοήθεια.

(AP Photo/Markus Schreiber)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα