Γερμανία: ‘Πράσινο φως’ για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

Γερμανία: ‘Πράσινο φως’ για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2
Auf einer Baustelle der Ostsee-Pipeline-Anbindungs-Leitung (OPAL) werden am Mittwoch, 14. April 2010, in der Naehe von Wusterhusen, Mecklenburg-Vorpommern, Rohre verlegt. Die OPAL-Leitung soll vom vorpommerschen Lubmin aus die geplante Nord Stream-Gasleitung von Russland mit dem europaeischen Hinterland verbinden. Am Donnerstag, 15. April 2010, werden auch die Arbeiten an der Nord Stream Leitung in Deutschland offiziell beginnen. (apn Photo/Frank Hormann) ---- A construction place of the natural gas pipeline OPAL is seen near Wusterhusen, northern Germany, Wednesday, April 14, 2010. The OPAL pipeline will connect the planned North Stream pipeline from Russia with the European countries. (apn Photo/Frank Hormann) ap

Το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών του αγωγού με ισχύ μεταφοράς 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα παράλια της Ρωσίας μέσω Βαλτικής Θάλασσας στην Γερμανία

Το αρμόδιο υπουργείο Εξόρυξης της πόλης Στραλζούντ της Γερμανίας εξέδωσε τη σχετική άδεια για την κατασκευή και εκμετάλλευση του μήκους 55 χιλιομέτρων τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, ανακοίνωσε η εταιρεία Nord Stream 2 AG που είναι και ο διαχειριστής του έργου.

Παράλληλα μια ακόμη άδεια, η τελευταία που θα δοθεί από τις γερμανικές αρχές και συγκεκριμένα από το Ομοσπονδιακό υπουργείο Ναυσιπλοΐας και Υδρογραφίας, αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS, η όλη διαδικασία που αφορά την κατασκευή και εκμετάλλευση του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2 αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης από τις αρμόδιες εθνικές αρχές τεσσάρων ακόμη χωρών μέσω των οποίων θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου και συγκεκριμένα της Ρωσίας, Φιλανδίας, Σουηδίας και Δανίας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ο Nord Stream 2 ανταποκρίθηκε σε όλες τις απαιτήσεις (των υπουργείων) και αναμένεται να λάβει τις σχετικές άδειες για την έναρξη της προγραμματισμένης κατασκευής το 2018».

Ο πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλλερ δήλωσε ότι η άδεια για την κατασκευή και εκμετάλλευση του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας, μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε την κατασκευή του πιο σημαντικού τμήματος του αγωγού.

Ωστόσο αν η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την Ρωσία, δεν υπήρξε ωστόσο ικανοποιητική για την Πολωνία και την Ουκρανία, καθώς ο αγωγός Nord Stream 2 παρακάμπτει την Ουκρανία που είναι χώρα διέλευσης του ήδη υπάρχοντος αγωγού προς την Ευρώπη από τον οποίο η χώρα έχει έσοδα.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS από το Κίεβο ο διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής πετρελαϊκής εταιρείας Nafotgaz Αντρέι Καμπαλιόφ σε ανάρτηση του στο Facebook , έγραψε ότι η άδεια που έδωσε η Γερμανία για την κατασκευή του Nord Stream 2 «είναι ένα ακόμη καμπανάκι για όλους εμάς» προσθέτοντας ότι δεν είναι το τελευταίο, αλλά ο χρόνος που μένει για την ουκρανική πλευρά για να ενεργήσει είναι πολύ λίγος».

Η απόφαση της Γερμανίας να δώσεις το “πράσινο φως” για την κατασκευή του Nord Stream 2, έδωσε την ευκαιρία και στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, να δώσει την δική της απάντηση στο Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβέτσκι, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στα πολωνικά ΜΜΕ είχε προτείνει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επεκτείνει τις κυρώσεις και στο έργο κατασκευής του Nord Stream 2.

Η Ζαχάροβα αναφερόμενη την Τετάρτη στην πρόταση αυτή του Πολωνού πρωθυπουργού δήλωσε, ότι το έργο κατασκευής του, δεν υπονομεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά αντίθετα την ενισχύει μέσω της διαφοροποίησης των οδεύσεων μέσω των οποίων προμηθεύεται φυσικό αέριο και μειώνει τους κινδύνους που υφίστανται από τράνζιτ οδεύσεις.

Το έργο «Nord Stream 2» προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών του αγωγού με ισχύ μεταφοράς 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα παράλια της Ρωσίας μέσω Βαλτικής Θάλασσας στην Γερμανία. Το κόστος της κατασκευής του εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μοναδικός μέτοχος της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream 2 AG, είναι η ρωσική Gazprom. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Gazprom είναι οι γερμανικές εταιρείες Uniper и Wintershall, η αυστριακή OMV, η γαλλική Engie και η βρετανό-ολλανδική Shell.

(Φωτό: apn Photo/Frank Hormann)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα