Γερμανία: Προς νομιμοποίηση η χρήση κάνναβης – Οι ανησυχίες

Διαβάζεται σε 4'
Διαμαρτυρία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης
Διαμαρτυρία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης Istock

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τη νομιμοποίηση της κάνναβης, με σκοπό να μπει ένα τέλος στη μαύρη αγορά. Οι αντιδράσεις και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν.

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας αναμένεται να νομιμοποιήσει μερικώς τη χρήση κάνναβης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια πριν τα Χριστούγεννα, αλλά αφαιρέθηκε από την ημερήσια διάταξη σε σύντομο χρονικό διάστημα και τις δύο φορές. Οι συζητήσεις ήταν τόσο έντονες, που οι επικεφαλής της Κ.Ο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) φοβήθηκαν ότι θα καταψηφίζονταν από τους ίδιους τους βουλευτές.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα καταστήσει τη Γερμανία την τρίτη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Μάλτα και το Λουξεμβούργο, που νομιμοποιεί το ναρκωτικό για προσωπική χρήση, η κάνναβη θα αφαιρεθεί από τον επίσημο κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών. Οι ενήλικες θα μπορούν να έχουν στην κατοχή τους 25 γραμμάρια της ουσίας.

Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε ότι με τη νέα νομοθεσία θα περάσει η αγορά σε νόμιμα “χέρια”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπολογίζεται πως οι έμποροι ναρκωτικών προμηθεύουν τους περίπου 7 εκατομμύρια Γερμανούς που εκτιμάται ότι κάνουν τακτικά χρήση κάνναβης. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι πολλοί χρήστες βασίζονται στο ναρκωτικό για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει την ποιότητα της κάνναβης.

«Η προστασία των παιδιών και των νέων βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του νόμου» δήλωσε ο Λάουτερμπαχ πριν από την ψηφοφορία και πρόσθεσε πως ο νόμος θα προκαλέσει τη συρρίκνωση της κρυφής αγοράς και θα βοηθήσει στον έλεγχο της διανομής του ναρκωτικού.

Περίπου 15 σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να το καταψηφίσουν, αλλά το εμβληματικό νομοσχέδιο του γιατρού και υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θα περάσει. Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού, η κατοχή και η καλλιέργεια θα επιτρέπεται σε ενήλικες εντός καθορισμένων ορίων. Συγκεκριμένα, θα μπορούν να καλλιεργούν έως τρία φυτά και να κατέχουν μικρές ποσότητες κάνναβης από την 1η Απριλίου.

Η κατανάλωση κάνναβης για τα άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να απαγορεύεται, ενώ στους νέους ηλικίας 18 έως 21 ετών θα υπάρχουν περιορισμοί.

Οι αντιδράσεις και οι κίνδυνοι

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, παραμένει αμφιλεγόμενο. Οι γιατροί που αντιτίθενται στην αλλαγή του νόμου έχουν προειδοποιήσει ότι θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία των νέων, καθώς θα καταστήσει το ναρκωτικό πιο προσιτό και θα αυξήσει έτσι τον κίνδυνο εθισμού. Ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί σχετικά με το κατά πόσον οι νέοι γνωρίζουν επαρκώς τους κινδύνους της κάνναβης. Όπως αναφέρει ανάλυση της DW, ο εγκέφαλος ωριμάζει μέχρι την ηλικία των 25 ετών και η συχνή χρήση κάνναβης στους νέους μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου συνέπειες και ενδεχόμενες βλάβες.

Ορισμένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας – τα οποία θα έχουν την ευθύνη για την αστυνόμευση του νόμου – αντιδρούν για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Ανάμεσα τους και το νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας, που κυβερνάται από τη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ένωση, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.

Βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποιούν σχετικά με τη χρήση κάνναβης κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Ο υπουργός Υγείας πάντως δήλωσε ότι η νομοθεσία θα απαγορεύει το κάπνισμα κάνναβης σε απόσταση 100 μέτρων από εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι θα δυσκολευτούν να επιβάλουν τους κανόνες, ωστόσο ο Λάουτερμπαχ αντιπαρέβαλε το επιχείρημα του πόσο δύσκολη ήταν η αστυνόμευση της κρυφής αγοράς. Πάντως και ο ίδιος όντας γιατρός, αναγνωρίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κάνναβης, ιδιαίτερα στους νέους. «Κανείς δεν πρέπει να παρερμηνεύει τον νόμο. Η χρήση της κάνναβης μπορεί να νομιμοποιείται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνη»,.

Οι υποστηρικτές της χρήσης του φαρμάκου για ιατρικούς σκοπούς δήλωσαν ότι ελπίζουν σε μια θετική επιρροή από την απόφαση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο και σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται από τους παρατηρητές παγκοσμίως το πως θα εφαρμοστεί τελικά στην πράξη αυτή η σημαντική αλλαγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα