Γερμανία: Σκωτσέζος δήμαρχος θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω Brexit

Στιγμιότυπο από διαδήλωση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο
Στιγμιότυπο από διαδήλωση έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο AP

Παράπλευρη "απώλεια" στον πονοκέφαλο που έχει προκαλέσει το Brexit είναι και η ιστορία του δημάρχου του Μπρούνσκμαρκ στη Γερμανία, ο οποίος θα πρέπει προσεχώς να παραιτηθεί, καθότι είναι... Σκωτσέζος!

Ο Ιαν Μακνάμπ, είναι δήμαρχος για πάνω από δέκα χρόνια της μικρής πόλης Μπρούνσκμαρκ στο βόρειο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Το μέλλον της δημαρχίας του εντούτοις εξαρτάται από το πότε και το αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί;

Ο 69χρονος Μακνάμπ είναι Σκωτσέζος. Το Brexit θα τον καταστήσει υπήκοο χώρας εκτός ΕΕ, αφαιρώντας του το δικαίωμα που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα σε τοπικές ή περιφερειακές εκλογές όπου κατοικούν. Ο Μακνάμπ, ο οποίος ζει από το 1975 στην Γερμανία και είναι επίτιμος δήμαρχος της πόλης των 160 ανθρώπων για 11 χρόνια, δήλωσε βαθύτατα λυπημένος που θα χρειαστεί να παραιτηθεί.

Συνεχίζει να ελπίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Άλλωστε, μόλις τώρα πραγματικά καταλαβαίνουν οι Βρετανοί τι συνέπειες έχει για αυτούς το Brexit», τόνισε ο Μακνάμπ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Εντούτοις, αν το Brexit, εν τέλει ολοκληρωθεί, ο 69χρονος Σκωτσέζος έχει σχέδιο και για αυτό. «Όταν έρθει αυτή η ώρα, θα παραδώσω τα κλειδιά του γραφείου μου και θα πιω ένα σκωτσέζικο ουίσκι».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Γερμανία
SHARE: