Γερμανία: Στελέχη του SPD αντιδρούν στον 'μεγάλο συνασπισμό' με την Μέρκελ

German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, passes by her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, prior to a TV talk of the party leader in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool)
German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, passes by her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, prior to a TV talk of the party leader in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool) AP

Πολιτικοί του SPD κατά του νέου συνασπισμού με το CDU, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

«Τάσσομαι υπέρ του να αναζητηθούν άλλοι δρόμοι εκτός της νέας εκδοχής του μεγάλου συνασπισμού. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) πρέπει να δείξει θάρρος. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σε βάθος συζήτηση (ανοχής) μιας κυβέρνηση μειοψηφίας (ενν. των Χριστιανοδημοκρατών) και όχι απλώς να αφεθούμε να μας εκμεταλλεύεται η κ. Μέρκελ γαι την επίτευξη των σκοπών της», είπε η Νατάσα Κόνεν, η νέα αντιπρόεδρος του SPD και επικεφαλής του κόμματος στη Βαυαρία, σε συνέντευξή της στην «Passauer Neue Presse». Υπενθυμίζεται πάντως ότι η γερμανίδα καγκελάριος απορρίπτει αυτό το σενάριο.

«Εξακολουθώ να προτιμώ το μοντέλο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Μπορώ κάλλιστα να φανταστώ μια συμφωνία ανοχής κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα για τα οποία απαιτείται μια ευρεία πλειοψηφία, όπως για παράδειγμα είναι τα ευρωπαϊκά θεματα και η εξωτερική πολιτική», είπε η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο Μαλού Ντράιερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα του Μάιντς «Allgemeine Zeitung».

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος το κόμματος Αντρέα Νάλες ξεκινούν την προετοιμασία των συζητήσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό με την καγκελάριο Μέρκελ και τον επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU στο Βερολίνο. Μετά τις πρώτες συζητήσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες στις 5 Δεκεμβρίου.

«Τώρα εξαρτάται από στην καγκελάριο. Πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θέλει να μιλήσει μαζί μας επί της ουσίας και ότι είναι διατεθειμένη να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη», δήλωσε επίσης ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, ο νέος Γενικός Γραμματέας του SPD, σε συνέντευξή του στην Rhein-Neckar-Zeitung.

«Από τη δική μας πλευρά κρατικής ευθύνης πρέπει τώρα να φροντίσουμε ώστε οι συνομιλίες με το SPD να οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα κυβερνήσει σταθερά επί τέσσερα χρόνια και θα λάβει αποφάσεις επί ουσιαστικών θεμάτων και οι οποίες θα οδηγήσουν μπροστά τη χώρα μας. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν σε ένα ορατό χρονικό διάστημα», είπε με τη σειρά του ο χριστιανοδημοκράτης Πέτερ Αλτμάιερ, προϊστάμενος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων και νυν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post».

SHARE:

24Media Network