Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD έπαυσε εκπρόσωπό του που δήλωνε... φασίστας

Εκπρόσωπος του AfD
Εκπρόσωπος του AfD AP

Στην Afd, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, γίνονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα στη μετριοπαθή πτέρυγα και τη ριζοσπαστική, η οποία πρόσκειται σε νεοναζιστικές κινήσεις.

Η γερμανική ακροδεξιά έπαυσε έναν από τους εκπροσώπους της ο οποίος κατηγορείται ότι αυτοπροσδιορίσθηκε ως «φασίστας» και μίλησε για την «άρια» καταγωγή του, δήλωσε την Κυριακή (26/04) στο περιοδικό Zeit ο συμπρόεδρος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Πρόκειται για τον Κρίστιαν Λιτ, ο οποίος εργάζεται για την AfD από το 2013 και είναι, μετά την είσοδο του κόμματος το 2017 στο εθνικό κοινοβούλιο, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ο Τίνο Χρουπάλα στον ιστότοπο του περιοδικού.

ADVERTISING

Σύμφωνα με το Die Zeit, η κύρωση επιβλήθηκε επειδή ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος είναι 43 ετών και μέχρι τώρα εθεωρείτο ότι βρισκόταν πολύ κοντά στην ηγεσία του κόμματος, κατηγορείται ότι διακήρυξε επανειλημμένα πως είναι «φασίστας» και ότι δήλωσε μάλιστα δημόσια πως έχει «άρια» καταγωγή.

Ο παππούς του, ο Βόλφγκανγκ Λιτ, ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού στο γερμανικό Τρίτο Ράιχ και είχε διοικήσει ένα υποβρύχιο.

Οι συνθήκες στις οποίες έγιναν αυτές οι δηλώσεις δεν διευκρινίσθηκαν από το περιοδικό.

Στην Afd, που είναι το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, μαίνονται εδώ και μήνες αντιπαλότητες και γίνονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα στη μετριοπαθή πτέρυγα και τη ριζοσπαστική πτέρυγα, η οποία πρόσκειται σε νεοναζιστικές κινήσεις.

Αυτή η τελευταία, η οποία ασκεί αυξανόμενη επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος, επιδιώκει κυρίως το τέλος της κουλτούρας της μεταμέλειας της Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα.

Η αστυνομία αποφάσισε πρόσφατα να την θέσει υπό επιτήρηση εξαιτίας του κινδύνου που μπορεί να αποτελέσει για το γερμανικό δημοκρατικό κράτος.

Πριν ενταχθεί στην AfD, ο παυθείς εκπρόσωπος εργαζόταν για το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Αυτό το κεντρώας παράδοσης κόμμα στράφηκε σαφώς προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια ωθούμενο από τον σημερινό πρόεδρό του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, σε σημείο να κατηγορείται ότι σε ορισμένα θέματα συμπλέει με την άκρα δεξιά, όπως στην καταγγελία της μετανάστευσης ή στις επικρίσεις για τα μέτρα περιορισμού που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
SHARE:

24Media Network