Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη γερμανική Βουλή η ακροδεξιά

Alexander Gauland, co-top candidate of the nationalist German AfD (Alternative for Germany) party, center, holding microphone, goes on stage during the election party in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the polling stations for the German parliament elections had been closed. (AP Photo/Michael Probst)
Alexander Gauland, co-top candidate of the nationalist German AfD (Alternative for Germany) party, center, holding microphone, goes on stage during the election party in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the polling stations for the German parliament elections had been closed. (AP Photo/Michael Probst) AP

Το 13,5% των ψήφων συγκεντρώνει το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό AfD. Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη γερμανική Βουλή η ακροδεξιά. "Καμπανάκι" για όλη την Ευρώπη

Μαύρη μέρα σήμερα για το γερμανικό κοινοβούλιο αφού τα πρώτα exit polls επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά για άνετη είσοδο του ακροδεξιού, εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD),.

Συγκεντρώνοντας ποσοστό 13,5%, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα exit polls, είναι το πρώτο εθνικιστικό κόμμα με ακροδεξιά ατζέντα και λόγο που μπαίνει στη Μπούντενσταγνκ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση του ναζισμού.

"Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία", δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος της Εναλλακτικής για την Γερμανία Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του κόμματος.

Η συμπρόεδρος του κόμματος Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«”Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

Στο μεταξύ διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου.

Το προφίλ του AfD

Το κόμμα ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τον Μπερντ Λούκε, καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και προσέλκυσε τότε τους απογοητευμένους των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και κυρίως της CDU.

Τότε είχε επιλέξει να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει στη Γερμανία η κρίση του ευρώ και πόνταρε εξαντλητικά στο αρκετά διαδεδομένο αίσθημα ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν για τα υπόλοιπα , λιγότερο ενάρετα, μέλη της Ευρωζώνης.

Αν και στις εκλογές του 2013 απέτυχε να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο, κατόρθωσε να στείλει επτά βουλευτές στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να καταλάβει έδρες σε πέντε τοπικά κοινοβούλια.

Το συνέδριο του Έσσεν, στις αρχές του Ιουλίου 2015, δίνει τη νίκη στη Φράουκε Πέτρι και το κόμμα αρχίζει τη στροφή του όλο και πιο δεξιά, η οποία ενισχύεται από την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες, τον Σεπτέμβριο 2015.

Με την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων στο γερμανικό έδαφος, η ξερή και κοφτή ρητορική της Φράουκε Πέτρι υιοθετεί αντιισλαμικές και αντιπροσφυγικές κορώνες. Φθάνει μέχρι του σημείου να προτείνει τη χρησιμοποίηση από τη γερμανική αστυνομία όπλων για να εμποδισθεί η είσοδος προσφύγων στη Γερμανία.

Το κόμμα απορρίπτει τον προσδιορισμό «ακροδεξιό» και προτιμά να χαρακτηρίζεται «συντηρητικό» ή «φιλελεύθερο δεξιό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανικές εκλογές: 'Ντροπή να μπει το AFD στη Βουλή' γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Γερμανικές εκλογές: Πώς συνδέεται το ακροδεξιό AfD με τον Τραμπ

SHARE:

24Media Network