Γερμανοί εφοριακοί στο στόχαστρο Ελβετών κατασκόπων

Γερμανοί εφοριακοί στο στόχαστρο Ελβετών κατασκόπων

Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο κατασκοπείας στελεχών γερμανικών φορολογικών υπηρεσιών από τις ελβετικές μυστικές υπηρεσίες. Οι Ελβετοί φέρονται να είχαν κατάσκοπο ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών του NRW

Ιδιαίτερα ενεργή και πλούσια δράση των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία αποκαλύπτουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες των  Süddeutsche Zeitung, NDR και  WDR, οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες NDB διέθεταν έναν πληροφοριοδότη ακόμη και μέσα στο υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (NRW).

Όπως προκύπτει από το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή σε βάρος του Eλβετού πράκτορα Ντάνιελ Μ., ο πληροφοριοδότης είχε την αποστολή να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που ενεργούν οι γερμανικές αρχές προκειμένου να αγοράζουν CD από την Ελβετία με στοιχεία Γερμανών πολιτών που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Γερμανικές αντιδράσεις

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της NRW Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. «Όταν κατάσκοποι έχουν πληροφοριοδότες εντός του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κατασκοπεύουν τους πετυχημένους εφοριακούς του κρατιδίου μας ωφελώντας εκείνους που κάνουν μπίζνες εκατομμυρίων στις πλάτες του κοινωνικού συνόλου, τότε το σκάνδαλο προσλαμβάνει μια νέα διάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του NRW Μπόργιανς, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με ελβετική λίστα ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή αλλά και την παροχή γερμανικής τεχνογνωσίας στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, στο θέμα φέρεται να παρενέβη και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Ελβετό ομόλογό του Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Στόχος οι ίδιοι οι εφοριακοί

Σύμφωνα με πληροφορίες των Süddeutsche Zeitung, NDR και WDR η επιχείρηση επί γερμανικού εδάφους έγινε υπό την καθοδήγηση υψηλόβαθμου στελέχους των ελβετικών μυστικών υπηρεσιών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο -στο μεταξύ συλληφθείς- Ντάνιελ Μ. είχε την αποστολή να καταρτίσει μια λίστα με τα ονόματα και λοιπά προσωπικά δεδομένα γερμανών επιθεωρητών των φορολογικών υπηρεσιών. Έτσι οι ελβετικές αρχές ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τους Γερμανούς εφοριακούς που συμμετείχαν στην αγορά τραπεζικών δεδομένων.

Όλα αυτά φαίνεται πως αποτέλεσαν και τη βάση για πολλαπλά εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε κατά καιρούς η ελβετική δικαιοσύνη σε βάρος Γερμανών εφοριακών με την κατηγορία της «οικονομικής κατασκοπείας», αλλά και την παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2006 αρκετά γερμανικά κρατίδια -προεξάρχοντος του NRW- έχουν προχωρήσει στην διαφιλονικούμενη «αγορά» ψηφιακών δίσκων με τραπεζικά δεδομένα γερμανών φοροφυγάδων από την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν.

Οι ελβετικές μυστικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση. Ο επικεφαλής της NDB Μάρκους Ζάιλερ περιορίστηκε να δηλώσει την Τρίτη στη Βέρνη ότι οι μυστικές υπηρεσίες δρουν εν γένει στην Ελβετία και στο εξωτερικό και πως στο πεδίο της δράσης τους ανήκει και η αντικατασκοπεία.

Πηγή: DW ( dpa, Κώστας Συμεωνίδης)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία: Ελβετός συνελήφθη για φορολογική κατασκοπεία

SHARE:

24Media Network