Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα δικαστεί ο διάδοχος του Τσαουσέσκου

Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα δικαστεί ο διάδοχος του Τσαουσέσκου
O Ιον Ιλιέσκου AP

Ο Ίον Ιλιέσκου που ανέλαβε να οδηγήσει τη Ρουμανία στη μετακομμουνιστική περίοδο θα δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

H Ρουμανία προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς της με το κομμουνιστικό παρελθόν της και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η υπόθεση της δίκης του Ιον Ιλιέσκου.

Στον πρώτο πρόεδρο της χώρας στη μετά-Τσαουσέσκου εποχή απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα επισήμως βαριές κατηγορίες με κυριότερη αυτή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο 89χρονος σήμερα Ιλιέσκου κατηγορείται ουσιαστικά ότι μέσα στον οίστρο του να διαδεχθεί το δικτάτορα Τσαουσέσκου προκάλεσε πανικό στο Βουκουρέστι και τις άλλες πόλεις σε μία προσπάθεια να οικειοποιηθεί τη λαϊκή επανάσταση.

Συγκεκριμένα οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι χρησιμοποιώντας τα τότε κρατικά ΜΜΕ ο Ιλιέσκου έδινε στον κόσμο αντιφατικές πληροφορίες, κάτι που οδήγησε σε γενικό χάος, δολοφονίες και αντικρουόμενες εντολές στο στρατό που δεν ήξερε ποιος ήταν ο πραγματικός ηγέτης της χώρας.

Το χάος αυτό είχε ως συνέπεια τη δολοφονία 862 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 2150.

Το γεγονός πάντως δεν εμπόδισε τον Ιλιέσκου να παίξει εξέχων ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ρουμανίας και να εκλεγεί δύο φορές πρόεδρος της χώρας (η τελευταία το 2000). Ο εν λόγω μάλιστα ήταν ο πρόεδρος επί των ημερών του οποίου η Ρουμανία του έγινε μέλος του ΝΑΤΟ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα