Γιατί διαμαρτύρονται οι σεξεργάτριες του Άμστερναμ – “Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος”

Γιατί διαμαρτύρονται οι σεξεργάτριες του Άμστερναμ – “Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος”
Red Light district, Netherlands. AP Photo/Peter Dejong, File

Τα νέα μέτρα για την συνοικία των "Κόκκινων Φαναριών" στο Άμστερνταμ ενισχύουν το στίγμα κατά της σεξεργασίας και οδηγούν τις σεξεργάτριες σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση, καταγγέλλει το σωματείο Red Light United. Τι προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί.

Σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει την εικόνα του “go wild & no rules”, το Άμστερνταμ θεσμοθέτησε νέα μέτρα για την συνοικία των “Κόκκινων Φαναριών”, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στο σεξ.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο 1η Απριλίου, τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για τους σεξεργάτες και τις σεξεργάτριες της διάσημης συνοικίας του Άμστερναμ, σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να κλείνουν τις πόρτες τους στις 3 π.μ. και όχι στις 6 π.μ., προκειμένου να καταπολεμήσουν “την ενοχλητική συμπεριφορά των τουριστών”, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές ενώ εξετάζεται και η μετεγκατάσταση των “Κόκκινων Φαναριών” σε περιοχή έξω από την ολλανδική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στο σεξ θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν το στίγμα κατά της σεξεργασίας, σε μια περίοδο που ήδη υφίστανται διακρίσεις και χρησιμοποιούνται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για το πρόβλημα της πόλης με τον μαζικό τουρισμό.

Εκπρόσωπος του αντιδημάρχου του Άμστερνταμ, Sofyan Mbarki, απάντησε ότι οι νέοι κανόνες έχουν σχεδιαστεί “για να διατηρηθεί η πόλη, βιώσιμη”.

Τα νέα μέτρα θα ενισχύσουν το στίγμα κατά της σεξεργασίας

Η Felicia Anna (χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για λόγους προστασίας) είναι πρώην σεξεργάτρια που ζει στο Άμστερνταμ εδώ και 13 χρόνια και νυν πρόεδρος του Red Light United, του σωματείου για τους εργαζόμενους στο σεξ στην περιοχή των “Κόκκινων Φαναριών” και μίλησε στο CNN με αφορμή τους νέους κανονισμούς.

Όπως τονίζει, το μειωμένο ωράριο θα μειώσει δραστικά το εισόδημα των σεξεργατών/σεξεργατριών, με αποτέλεσμα πολλοί/ες να μπορούν μετά βίας να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως το ενοίκιο του δωματίου και τα ταξί για να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.

“Οι περισσότεροι αρχίζουν να εργάζονται μετά τις 12 ή τη μία το πρωί, όταν τα μπαρ κλείνουν. Τώρα θα έχουν περίπου δύο ώρες για να βγάλουν χρήματα, πράγμα που δεν είναι αρκετό”, σημειώνει.

Η Violet (επίσης χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής) είναι σεξεργάτρια και συντονίστρια του Prostitution Information Centre (PIC), μιας οργάνωσης με έδρα το Άμστερνταμ που παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σχετικά με την σεξεργασία.

Σύμφωνα με την ίδια, το μειωμένο ωράριο θα επηρεάσει ιδιαίτερα την transgender κοινότητα, καθώς πολλοί πελάτες που έρχονται μεταξύ 3 π.μ. και 6 π.μ. ζητούν τρανς σεξεργάτριες, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την ευημερία όλων των εργαζομένων στο σεξ, εξηγώντας πώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητά τους να επιστρέφουν σπίτι με ασφάλεια.

“Αν πηγαίνεις στο σπίτι σου στις 3 τα ξημερώματα, ειδικά αν όλα είναι κλειστά, τότε αυτό σε κάνει, ως εργαζόμενη στο σεξ, πολύ περισσότερο ευάλωτη“, τονίζει η Violet, προσθέτοντας πως στις 6 το πρωί έχει περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα και επιλογές μεταφοράς. “Το δικό μας είναι συνήθως ένα εισόδημα που βασίζεται σε μετρητά. Οπότε, εκείνη την ώρα, μπορεί να κινούμαστε με πολλά μετρητά. Αν δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, αυτό δίνει ευκαιρία σε όσους θα ήθελαν να μας κάνουν κακό” σημειώνει.

“Ερωτικό γκέτο” έξω από το Άμστερνταμ;

Αντίστοιχες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής να κλείσει η συνοικία των Κόκκινων Φαναριών και να μεταφερθεί σε ένα “ερωτικό κέντρο” έξω από το κέντρο της πόλης.

Την Πέμπτη (30/3), την ώρα που το δημοτικό συμβούλιο συζητούσε τις πιθανές τοποθεσίες, οι εργαζόμενοι στο σεξ πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο και η συνεδρίαση διεκόπη. Οι διαδηλωτές παρέδωσαν στη δήμαρχο του Άμστερνταμ ένα ψήφισμα υπογεγραμμένο από 266 εργαζόμενους στο σεξ, σύμφωνα με το Red Light United, το οποίο ζητούσε περισσότερη αστυνομία στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών αντί να κλείνουν νωρίτερα και να μεταφερθούν αλλού.

Η Δήμαρχος του Άμστερνταμ, Femke Halsema, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πολλοί επισκέπτες βλέπουν τους εργαζόμενους εκεί μόνο ως τουριστική ατραξιόν, υποστηρίζοντας ότι ένα ερωτικό κέντρο θα μειώσει την κίνηση στην περιοχή και θα δημιουργήσει ένα μέρος, όπου οι εργαζόμενοι στο σεξ θα μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια και ανενόχλητοι.

Οι ίδιοι, όμως, διαφωνούν, με το σωματείο τους “Red Light United” να υποστηρίζει ότι το ερωτικό κέντρο θα μπορούσε να καλλιεργήσει περισσότερη εγκληματικότητα και “σκιώδεις” συμπεριφορές.

Σεξεργάτριες στην συνοικία των "Κόκκινων Φαναριών" στο Άμστερνταμ AP Photo/Peter Dejong

“Το καλό όταν δουλεύεις πίσω από το παράθυρο είναι ότι είναι ορατό και αισθάνεσαι πιο ασφαλής. Σε ένα ερωτικό κέντρο, δεν θα έχεις την ίδια αίσθηση επειδή θα είσαι κλεισμένος σε ένα κτίριο”, λέει η Anna, τονίζοντας ότι το πρόβλημα έγκειται στη στάση “no-rules” του Άμστερνταμ, η οποία συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει.

“Μπορείτε να κάνετε διάφορες εκστρατείες που να λένε στον κόσμο να μείνει μακριά, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Πρέπει να διδάξεις στους ανθρώπους πώς να συμπεριφέρονται. Αν δεν το κάνεις, δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά να αλλάξει. Εδώ δεν είναι ζωολογικός κήπος. Ελάτε στην περιοχή των Κόκκινων Φαναριών, αλλά συμπεριφερθείτε σωστά. Σαν να είναι η γενέτειρά σας” κατέληξε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα