Γιατί είμαι Ανάδοχος παιδιού της ActionAid

Γιατί είμαι Ανάδοχος παιδιού της ActionAid

Με αφορμή τα 20 χρόνια πορείας της ActionAid στη χώρα μας, μερικοί Ανάδοχοι μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις και συναισθήματα για τα χρόνια που στηρίζουν το έργο της οργάνωσης.

Είναι ξεχωριστό το συναίσθημα κάθε φορά που καλούμαστε στην 24MEDIA να γράψουμε ένα κείμενο για την ActionAid Ελλάς. Κι αυτό γιατί τα τελευταία 2 χρόνια, τα χρόνια που αποφασίσαμε να στηρίξουμε έμπρακτα το έργο της οργάνωσης κάνοντας αυτό που ξέρουμε εμείς να κάνουμε καλά, έχουμε δει ιδιίοις όμασι την αλλαγή που φέρνουν στην καθημερινότητα ανθρώπων στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Βλέπεις, είναι πολλοί εκείνοι που ωφελούνται από εκείνα τα χρήματα που συγκεντρώνονται καθημερινά από κάθε γωνιάς της Ελλάδας για το έργο της οργάνωσης. Οφελούνται οι άνθρωποι της πόλης μας της Αθήνας που γνώρισαν από κοντά και αγκάλιασαν τη δράση της οργάνωσης στο Επίκεντρο. Οφελούνται εκατομμύρια ανθρώπων σε απομακρυσμένες κοινότητες σε κάθε μεριά του πλανήτη, κοινότητες που επισκέπτονται κάθε χρόνο Ανάδοχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο για να αντιληφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πολύτιμο έργο που προσφέρει η ActionAid.

Σήμερα όμως θα μιλήσουμε λίγο παραπάνω και για μία τρίτη κατηγορία ανθρώπων που παίρνουν τα μέγιστα από την οργάνωση. Μόνο που αυτοί αντλούν δύναμη προσφέροντας. Όλοι οι Ανάδοχοι της ActionAid, όλοι οι άνθρωποι που ανέλαβαν να στηρίξουν το έργο της οργάνωσης παίρνουν καθημερινά δύναμη από την οργάνωση. Είτε από τα γράμματα που τους στέλνουν τα παιδιά από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Είτε από τα newsletter της οργάνωσης που σε ενημερώνουν για όσα γίνονται όχι στο όνομά σου αλλά με τη δική σου βοήθεια. Είτε από την συνειδητοποίηση και μόνο ότι είναι οι ίδιοι, που με την ελάχιστή τους συνεισφορά, φέρνουν την αλλαγή στον κόσμο μας.

Δες στο παρακάτω βίντεο μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους που στήριξαν και στηρίζουν την ActionAid Ελλάς εδώ και 20 χρόνια.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την ενέργεια αλλά και τον εορτασμό των 20 χρόνων ActionAid Hellas, έναν εορτασμό που περιλαμβάνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων από σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου έως και το βράδυ του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με κάποιους από τους ανθρώπους που είδες και στο παραπάνω βίντεο. Και να τους ρωτήσουμε την πιο απλή αλλά και πιο ουσιαστική ερώτηση από όλες.

“Γιατί είσαι Ανάδοχος παιδιού στην ActionAid Ελλάς;”

Λένα, 10 χρόνια Ανάδοχος

Μέσα σε αυτό το διάστημα έχω βιώσει συγκλονιστικές στιγμές είτε μέσα απο εκδηλώσεις της ΑCTIONAID με επίκεντρο την ευαισθητοποίηση μας στον άνθρωπο που βιώνει δυσκολίες στον τόπο μας, είτε σε μακρινούς τόπους. Αυτό που με συναρπάζει είναι η δέσμευση των ανθρώπων της οργάνωσης και των αναδόχων στον ιερό σκοπό της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγίης και της αλληλουποστήριξης. Πιστεύω ακράδαντα οτι έχω κερδίσει εγώ σαν ανάδοχος πολύ περισσότερο απο αυτά που έχω προσφέρει με την μικρή συνεισφορά και την παρουσία μου. Μέσα απο τα ταξίδια μου και την προσωπική επαφή με τους ντόποιος, βίωσα το χαλόγελο, το βλέμμα και το αγγιγμα των παιδιών και της μάνας που αγωνίζεται να επιβιώσει, και γέμισα με άπλετη χαρά, αισιοδοξία και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η πίστη οτι αξίζει να είμαι ενεργή πολίτης αυτού του πλανήνη, μου έδωσε δύναμη, κουράγιο και εμπιστοσύνη οτι αφού τα καταφέρνουν να είναι χαρούμενοι και δοτικοί άνθρωποι με ελάχιστα αγαθά, μπορώ και εγώ να ανταπεξέλθω με αισιοδοξία στις δυσκολίες μου!

Ελπίδα, 5 χρόνια Ανάδοχος

Η αναδοχή είναι για μένα μία ξεχωριστή σχέση αγάπης. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αλλάξεις ένα κομμάτι της καθημερινότητας ανθρώπων που το έχουν ανάγκη αλλά και πιο σπουδαιό να γνωρίζουν οτι δεν είναι μόνοι τους σε όλο αυτό. Το έργο που κάνει η Actionaid, το δικό μας έργο, το είδα, το έζησα και πλέον νιώθω πιο γεμάτη κάθε φορά που λαμβάνω γράμματα και ζωγραφιές. Πρόσφατα γνώρισα τον μικρό Kwizera, το παιδί που υποστηρίζω στην κοινότητα της Ρουάντας. Μία στιγμή που θα ξεχωρίζει μέσα στις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου. Είμαι ανάδοχος γιατί πιστεύω σε έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο αλληλεγγύης και νιώθω πιο δυνατή.

Λία, 9 χρονια Ανάδοχος

Όταν πριν 9 χρονια εγινα ανάδοχος, δεν περίμενα ποτε ότι θα γινομουν μελος μιας μεγάλης οικογένειας που αλλαζει ζωες. Έχτισα μια υπεροχη σχεση με ένα παιδι που ζει στο Νέπαλ, παρακολουθούσα την εξέλιξή του και η χαρά μου ήταν μεγάλη κάθε φορά που άνοιγα γράμμα του. Αργότερα, πήρα μερος σε 2 ταξίδια αλληλεγγύης και εκεί κατάλαβα πραγματικά το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται απο την Action Aid. Είδα να γίνονται μόνιμα εργα που βελτιώνουν την ζωή των κατοίκων, παιδιά που καταφέρνουν να πάνε σχολείο και γυναίκες που μέσα από προγράμματα ενδυνάμωσης μπορούν να έχουν δικό τους εισόδημα. Είδα κοινότητες να αναπτύσονται και ανθρώπους να διεκδικουν τα δικαιώματά τους. Και όλα αυτά με μια βοήθεια που εγώ τόσα χρόνια θεωρούσα μικρή. Κάπως έτσι προέκυψε και η δεύτερη αναδοχή μου, όταν στο ταξίδι αλληλεγγύης στην Γκάνα αποφάσισα να γίνω ανάδοχος σε ένα παιδί που γνώρισα εκεί και να στηρίξω την κοινότητα που με φιλοξένησε. Η αναδοχή είναι ένα υπέροχο ταξίδι. Γέματο έντονες στιγμές, χαμόγελα και πολλη αγάπη. Καταλαβαίνεις πως η ευτυχία βρίσκεται σε απλά πράγματα, γεμίζεις αγάπη απο τα λόγια των παιδιών και νιώθεις κομμάτι μιας κοινότητας που βρίσκεται τοσο μακριά αλλα εξελίσεται χαρη σε εσένα.

Μαίρη, 14 χρόνια Ανάδοχος

Πριν από 14 χρόνια και ενώ είχα ήδη δικά μου παιδιά , έμαθα για τις δράσεις της ActionAid , για την αλληλεγγύη των υποστηριχτών της προς τους φτωχότερους και πιό αδικημένους ανθρώπους και κυρίως προς τα ευάλωτα παιδιά και χωρίς άλλη σκέψη έγινα ανάδοχος ενός αγοριού από τη Ινδία . Η πρώτη φωτογραφία , το πρώτο γράμμα , η πρώτη ζωγραφιά , με έκαναν να νοιώσω μια πρωτόγνωρη τρυφερότητα και ζεστασιά , αλλά και μιά αγωνία για την πορεία της ζωής αυτού του μικρού αγοριού . Η αναδοχή παιδιού μέσω της ActionAid δεν είναι απλά μια πράξη φιλανθρωπίας. Είναι μία σύνθετη διαδικασία με την οποία το ποσό των χρημάτων που προσφέρουμε για κάθε αναδοχή , υπερπολλαπλασιάζεται , έτσι ώστε οι αλλαγές που γίνονται στις κοινότητες των παιδιών , στα ίδια τα παιδιά και στις οικογένειές τους και σε όλους τους κατοίκους , να είναι τεράστιες και μόνιμες. Η ActionAid έδωσε σε μένα και σε άλλους αναδόχους την δυνατότητα να δούμε και να βιώσουμε από κοντά τις αλλαγές αυτές , όταν το 2013 ταξιδέψαμε σ ένα μακρινό χωριό στο Βιετνάμ , το 2014 ζήσαμε από κοντά τις συνθήκες ζωής στην Δυτική Όχθη στην Παλαιστίνη , το 2016 στο απομονωμένο χωριό Γκάλα Γκάλα στην Ουγκάντα και το 2017 ξανά στο χωριό Γκάλα Γκάλα για να ολοκληρώσουμε το έργο που είχαμε αρχίσει . Η δημιουργία σχολείων , παιδικών σταθμών , ιδρυμάτων για ευαίσθητες ομάδες , όπως κακοποιημένες γυναίκες , ορφανά παιδιά ,οροθετικά παιδιά , καθώς και η εκπαίδευση των γυναικών σε πολλούς τομείς , ανάγνωση , γραφή , προσωπική υγιεινή , καλλιέργεια και πώληση ειδών για τροφή και εισόδημα , είναι κάποιες από τις δράσεις που πραγματοποιούνται . Επίσης η δημιουργία πηγαδιών κοντά στις καλύβες και στα σχολεία , κάνει τους ανθρώπους της κοινότητας να θεωρούν ότι έχουν το πολύτιμο νερό μέσα στα σπίτια τους . Οι εμπειρίες , τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις που ένοιωσα από αυτά τα ταξίδια , με καθόρισαν σαν άνθρωπο και μου άλλαξαν την ζωή . Το ενδιαφέρον , η αλληλεγγύη , η προσφορά , η φροντίδα προς αυτούς τους ανθρώπους και η πίστη τους προς εμάς , ότι θα υπάρχουμε γι αυτούς , θα νοιαζόμαστε γι αυτούς , θα τους αγαπάμε και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ , είναι για μένα η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη ανταμοιβή για να συνεχίσω να είμαι ανάδοχος παιδιού μέσω της ActionAid!

Αγγελής, 3 χρόνια Ανάδοχος

Για εμένα όλα ξεκίνησαν ένα βράδυ όταν αποφάσισα να δω το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Κανάκη πριν από 3 χρόνια. Ήθελα αρκετό καιρό να συνδράμω και εγώ σε κάποια Μ.Κ.Ο. αλλά όπως αρκετός κόσμος είχα τους ενδοιασμούς μου και τις αμφιβολίες μου. Αλλά αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν τόσο δυνατό ώστε το επόμενο πρωί τα ξεπέρασα όλα αυτά και πήρα τηλέφωνο για να γίνω Ανάδοχος. Ένας λόγος που είμαι Ανάδοχος είναι ότι από την πρώτη κιόλας επικοινωνία με την οργάνωση ένιωσα ότι οι άνθρωποι της πιστεύουν πάρα πολύ σε αυτό που κάνουν και συνειδητοποίησα πόσο παθιασμένοι είναι με το να προσφέρουν ό,τι μπορούν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ακόμη ένας λόγος είναι ότι η οργάνωση μου προσέφερε την πιο συγκλονιστική εμπειρία της μέχρι τώρα ζωής μου και αυτή δεν είναι άλλη από το να καταφέρω να δω από κοντά το έργο της συμμετέχοντας σε 2 εθελοντικά ταξίδια στην Ουγκάντα. Εκεί μπόρεσα να δω από κοντά πως η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός, η εκπαίδευση και η παροχή βοήθειας, όχι όμως με την μορφή της φιλανθρωπίας, μπορεί να αλλάξει ζωές!

Αλέξανδρος, 2 χρονια Ανάδοχος

Η δική μου αναδοχή ξεκίνησε όταν κάποιος από το οικογενειακό μου περιβάλλον αναφέρθηκε πριν χρόνια στην ActionAid. Μετά από λίγο καιρό αποφάσισα να γίνω και εγώ μέλος της ActionAid ως Ανάδοχος παιδιού. Έλαβα μέρος σε δράσεις μέχρι που αποφάσισα να συμμετάσχω και να δω από κοντά το έργο της οργάνωσης συμμετέχοντας σε ενα εθελοντικό ταξίδι. Επιστρέφοντας και έχοντας δει έμπρακτα το έργο της οργάνωσης κατάλαβα ότι κάτι δεδομένο για εμάς, όπως είναι μια σχολική αίθουσα, για κάποιους δεν ειναι αυτονόητο και δεδομένο. Πολλά παιδιά στην Αφρική δεν έχουν πρόσβαση σε μια σχολική αίθουσα μα ούτε και στην εκπαίδευση. Μέσω ενός ταξιδιού ή μιας δράσης μπορούν να συμβούν μεγάλες αλλαγές, όπου θα μπορέσουν να βοηθηθούν πολλοί. Το ταξίδι μπορεί να ήταν ένας προορισμός αλλά στην αναδοχή αυτό που θεωρώ ότι αξίζει περισσότερο είναι η διαδρομή. Κάθε γράμμα που λαμβάνω από το παιδί που είμαι Ανάδοχος καθώς και κάθε ενημέρωση αποτελούν σημαντικές στάσεις σε αυτή τη διαδρομή! Η ActionAid μου έδωσε την ευκαιρία να καταλάβω τι είναι ο εθελοντισμός και πως με μικρές αλλαγές μπορεί να υποστηριχτούν πολλοί άνθρωποι σε μια κοινότητα και σε μεγάλο βαθμό.

Άγγελος, 6 χρόνια Ανάδοχος

Το να γίνεις ανάδοχος και να συνειδητοποιείς την βαρύτητα του ρόλου αυτού είναι μεγάλη υπόθεση . Η βοήθεια που προσφέρεις δεν περιορίζεται στο παιδί αλλά σε όλη την κοινότητα και πιστέψτε με πηγαίνοντας σε ένα εθελοντικό ταξίδι στην Ουγκαντα το 2017 κατάλαβα ποσο δύσκολο είναι αυτό για μια οργάνωση , διότι πρέπει να γνωρίζεις πως να διαχειριστεις αυτους τους πόρους για να δημιουργησεις μια σωστή βάση ώστε να μπορούν οι ίδιοι να αποκτήσουν -δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους . Το να μοιράζεσαι λοιπόν το ίδιο όραμα με την ActionAid δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτείς κάτι άλλο εκτός από το να γίνεις ανάδοχος σε αυτήν.

Σίσσυ, 3 χρόνια Ανάδοχος

Υπάρχει μια ιστορία που λέει ότι σε ένα χωριό ένα βράδυ η θάλασσα ξέβρασε στην ακτή χιλιάδες αστερίες. Την επόμενη μέρα με το δυνατό ήλιο οι αστερίες αργοπέθαιναν στην παραλία. Και τότε ένα παιδί ξεκίνησε να τους πετάει, έναν έναν πίσω στη θάλασσα. Ένας άνθρωπος από το χωριό είδε το παιδί και του είπε: «Γιατί το κάνεις αυτό; Δεν βλέπεις ότι είναι άσκοπο; Είναι χιλιάδες, θα πεθάνουν έτσι και αλλιώς. Δεν έχει σημασία αυτό που κάνεις». Το παιδί κοντοστάθηκε, τον κοίταξε, κοίταξε και τον αστερία που κρατούσε στο χέρι του και του είπε: «Για τούτον εδώ έχει σημασία» και τον πέταξε στο νερό. Γι’αυτο είμαι ανάδοχος της Action Aid.

Όπως είπαν και οι Ανάδοχοι παραπάνω, είναι πράγματι πολύ απλό το να γίνεις εσύ η Αλλαγή στον τόπο σου και τον κόσμο ολόκληρο. Μπες στο http://www.actionaid.gr/ και γίνε κι εσύ με τη σειρά σου Ανάδοχος της ActionAid Ελλάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα