Γιατί είναι αδύνατη η εκκένωση της Γάζας εντός 24 ωρών

Διαβάζεται σε 3'
Καταστροφές στη Γάζα
Καταστροφές στη Γάζα Associated Press

Πιο κοντά στη χερσαία επιχείρηση βρίσκεται το Ισραήλ, το οποίο έστειλε τελεσίγραφο στον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα της μέσα σε ένα 24ωρο.

Δραματικές στιγμές βιώνουν, για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι στη βόρεια Γάζα, τους οποίους ο ισραηλινός στρατός κάλεσε να μετακινηθούν προς τον νότο, πιθανότατα λόγω επικείμενης εισβολής μετά την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, η εντολή αφορά περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους -περίπου τον μισό πληθυσμό ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας. Η πληγείσα περιοχή περιλαμβάνει την πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας.

Ο συναγερμός δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ώρα Γάζας και Ιερουσαλήμ. «Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, με τον πρεσβευτή του Ισραήλ να αντιδρά χαρακτηρίζοντας «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού.

«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή η τραγωδία σε καταστροφή» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα –σε μια προσπάθεια ίσως να εκμεταλλευτεί τους αμάχους χρησιμοποιώντας τους ως ασπίδα– κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ.

Ο Σαλάμα Μαρούφ δήλωσε πως είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Αδύνατο να υλοποιηθεί η εκκένωση της περιοχής

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το BBC, καθίσταται αδύνατο για 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σε 24 ώρες.

Προκειμένου να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να απομακρύνονται από την περιοχή περίπου 40.000 ανά ώρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η εντολή αφορούσε όλους – ακόμη και όσους βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κέντρων υγείας.

Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός κάλεσε τους Ισραηλινούς να αποσύρουν το τελεσίγραφο, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε καταστροφή.

Επί τόπου έχουν εντοπιστεί αυτοκινητοπομπές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και προσωπικού των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών να ταξιδεύουν από την πόλη της Γάζας προς το νότιο τμήμα της επικράτειας, κάτι που μαρτυρά την προετοιμασία για πιθανή επιχείρηση εκκένωσης.

Ωστόσο, μια τέτοια επιχείρηση εντός 24 ωρών θα δημιουργούσε χάος σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, λαμβάνοντας υπόψιν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται σε νοσοκομεία που είναι ήδη γεμάτα με τραυματίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα