Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια
Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι προκαλούμε μια ένωση που ευθύνεται για τα δάκρυα μας. iStock

Αν θέλετε να είναι γευστικό το κρεμμύδι που θα βάλετε στο φαγητό σας, τότε να είστε προετοιμασμένοι για να κλάψετε.

Τα κρεμμύδια πάνε με όλα και ο λόγος που υπάρχουν είναι για να δίνουν νοστιμιά στα φαγητά μας. Την οποίαν πληρώνουμε, με έναν τρόπο: το κλάμα που ρίχνουμε όταν τα καθαρίζουμε. Γιατί όμως, κλαίμε;

Όπως γράφει το Live Science o υπεύθυνος για το χαμό που προκαλείται στα μάτια μας, όπως καθαρίζουμε κρεμμύδια λέγεται “δακρυικός παράγοντας” και -προφανώς- είναι ουσία που ερεθίζει τα μάτια.

Όπως βλέπουμε το κρεμμύδι (πριν το ακουμπήσουμε) έχει μια ομάδα ενώσεων θείου που έχει και λέγεται’ σουλφοξείδια κυστεΐνης’, η οποία είναι μακριά από το ένζυμο που λέγεται ‘αλλιινάση’. Μόλις βάλουμε το μαχαίρι και πιάσουμε δουλειά, αυτά ενώνονται και όπως ‘σπάει’ το ένζυμο προκαλείται μια αντίδραση.

Δηλαδή, η αλλιινάση προκαλεί τα σουλφοξείδια κυστεΐνης να γίνουν σουλφενικό οξύ. Η υποψήφια διδάκτορας φαρμακευτικής του Ohio State University, Josie Silvaroli διευκρίνισε ότι “τα σουλφενικά οξέα δεν είναι πολύ σταθερά, οπότε αλλάζουν σε κάτι άλλο. Οι επιλογές είναι δύο: α) να συμπυκνωθούν αυθόρμητα και να γίνουν οργανική ένωση θείου (εκεί αποδίδεται η έντονη μυρωδιά και η γεύση του κρεμμυδιού -και το πικάντικο του σκόρδου) ή β) απελευθερώνεται ένα άλλο ένζυμο (συνθετάση του δακρυϊκού παράγοντα -κρύβεται στο κύτταρο) και αναδιατάσσει το σουφλενικό οξύ στο δακρυϊκό παράγοντα. Πιο απλά, πρόκειται για αμυντικό μηχανισμό που ενεργοποιούμε με το μαχαίρι.

Αν αφήσουμε το κρεμμύδι στο ψυγείο για λίγο, κάνουμε λιγότερο ισχυρή αυτήν τη χημική ουσία.

Όπως λέει η Dr Silvaroli “ο δακρυϊκός παράγοντας είναι ένα πτητικό υγρό, που σημαίνει ότι μετατρέπεται σε ατμό πολύ γρήγορα. Έτσι φτάνει στα μάτια μας και ερεθίζει τα αισθητήρια νεύρα. Τα δάκρυα είναι ο μηχανισμός απαλλαγής από τον ερεθισμό αυτόν”.

Κατέληξε στο ότι “είναι πιθανό ότι οι οργανικές ενώσεις θείου που δίνουν στα κρεμμύδια την έντονη γεύση τους και ο δακρυϊκός παράγοντας που προκαλεί το δάκρυ, να εξελίχθηκαν ως αμυντικοί μηχανισμοί, για να μείνουν μακριά από το κρεμμύδι τα έντομα, τα ζώα και τα παράσιτα που μπορούν να βλάψουν το φυτό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα