Γιούνκερ: ‘Τελευταία ευκαιρία να δούμε ξανά ενωμένη την Κύπρο’

Γιούνκερ: ‘Τελευταία ευκαιρία να δούμε ξανά ενωμένη την Κύπρο’

Για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει στο Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό ερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΑΛΙΝ, ΕΣΘΟΝΙΑ

«Έχω πει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε ξανά ενωμένη την Κύπρο. Θα κάνω ο,τι περνάει από το χέρι μου για να το καταφέρουμε». Αυτό είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει στο Κραν Μοντάνα. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, που ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος κατά την προηγούμενη, πρώτη φάση των συζητήσεων στην Ελβετία, είπε ότι «είμαι πάντα διατεθειμένος να πάρει ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα ή την Κύπρο», αλλά εξήγησε ότι έπρεπε να είναι στο Ταλίν για την επίσημη έναρξη της εσθονικής Προεδρίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας είπε ότι συνάντησε ο ίδιος διμερώς με τις εμπλεκόμενες πλευρές και γνωρίζει «ως Εσθονός» πόσο περίπλοκο είναι το Κυπριακό. «Η Κύπρος είναι ένα δυνατό μέλος της ΕΕ και είναι ευθύνη μας να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου θα εγείρω το ζήτημα της Τουρκίας και εκτός ΕΕ» επεσήμανε.

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων δεν έλειψε η χιουμοριστική διάθεση. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι «δεν έχω smart phone, συνεπώς δεν θα μπορούσα να είμαι Πρωθυπουργός της Εσθονίας», αναφερόμενος στο ψηφιακό “θαύμα” της χώρας. Ο ίδιος σχολίασε την χθεσινή τελετή έναρξης της Προεδρίας, η οποία ήταν ουσιαστικά μία συναυλία heavy metal, λέγοντας ότι ήταν “θορυβώδης, αλλά ενδιαφέρουσα”. Ο δε Εσθονός πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι “εξαιρετική του τιμή να φιλοξενεί δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες”, κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους χρήστες του twitter.

Ερωτηθείς για τις απειλές της Ιταλίας να μπλοκάρει την είσοδο πλοίων με μετανάστες στα λιμάνια της, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τον Ιταλό και τον Έλληνα πρωθυπουργό. “Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν πρέπει να είναι μόνες τους στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστών”, είπε. Ο Εσθονός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η μετανάστευση είναι στην ατζέντα της Προεδρίας της χώρας του. Αν και ομολογουμένως χαμηλά.

πηγή φωτογραφίας: AP/Maurizio Gambarini            

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα