Γυναίκα από τη Μινεσότα “έσπασε” το ρεκόρ ζωών της γάτας, με 10 σε 19 χρόνια

Γυναίκα από τη Μινεσότα “έσπασε” το ρεκόρ ζωών της γάτας, με 10 σε 19 χρόνια
Μύθος πολλών διαφορετικών χωρών θέλει τις γάτες να έχουν πολλές ζωές, από 7 έως 9. iStock

Η καρδιά 63χρονης από τη Μινεσότα έχει σταματήσει 10 φορές σε 19 χρόνια, παρ' όλα αυτά η συνταξιούχος εκπαιδευτικός ζει. Πώς 'έσπασε' το ρεκόρ των ζωών μιας γάτας.

Μια 63χρονη γυναίκα από το Ντάλουθ της Μινεσότα, στις ΗΠΑ έχει ‘πάει στον άλλον κόσμο’ και έχει γυρίσει δέκα φορές, μέσα σε 19 χρόνια.

Τόσες είναι οι φορές που σταμάτησε να χτυπά η καρδιά της. Mια φορά η διακοπή διήρκεσε 18 δευτερόλεπτα. Κοντολογίς, έχει ‘πάρει’ το ρεκόρ των περισσότερων ζωών που σύμφωνα με μύθο πολλών πολιτισμών είναι οι 7 ή 9 της γάτας.

Σημείωση: ο καρδιακός παλμός πρέπει να αποκατασταθεί εντός τριών λεπτών, για να περιοριστεί η πιθανότητα θανάτου.

Είναι ακόμα ζωντανή, χάριν του εμφυτεύσιμου απινιδωτή καρδιομετατροπέα (Implantable Cardioverter Defibrillator -ICD) που έχει το μέγεθος κουτιού σπίρτων και έχει τοποθετηθεί στο στήθος της.

Ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (Implantable Cardioverter Defibrillator -ICD) Mayo Clinic

 

Η διάγνωση της νυν συνταξιούχου εκπαιδευτικού με υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια έγινε τον Αύγουστο του 2003, όταν κρίθηκε κατάλληλη (είχε ‘χάσει’ τα δυο αδέλφια της από την πάθηση, σε ηλικίες 20 και 34 χρόνων) για την εμφύτευση απινιδωτή που επαναφέρει την λειτουργία της καρδιάς, όταν αυτή σταματά να χτυπά -και να δίνει αίμα στο σώμα.

Τι είναι η υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια

Σύμφωνα με το Heart Center η υπετροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι νόσος που οφείλεται σε ανωμαλία του γενετικού υλικού -εάν κάποιος έχει διαγνωστεί, το παιδί του έχει 50% πιθανότητες να κληρονομήσει την πάθηση.

Η πάθηση κάνει τον καρδιακό μυ να γίνει υπερβολικά παχύς και άκαμπτος, καθιστώντας δυσκολότερη την άντληση αίματος από την καρδιά και γύρω από το σώμα. Είναι συνθήκη που απασχολεί έναν στους 500 Αμερικανούς και Βρετανούς.

Τα κύρια συμπτώματά του είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών και ζάλη. Οι περισσότεροι πάσχοντες έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Άπαξ και υπάρχει διάγνωση, αποφεύγεται η έντονη άσκηση, ο ανταγωνιστικός αθλητισμός, ενώ σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο (κινδυνεύουν να αναπτύξουν επικίνδυνη για τη ζωή τους, αρρυθμία) γίνεται εμφύτευση απινιδωτή.

Όπως γράφει η Daily Mail η 63χρονη από τις ΗΠΑ υπέστη απειλητική, για τη ζωή της, κοιλιακή μαρμαρυγή (βλ. ακανόνιστος καρδιακός παλμός) 10 φορές από το 2003 μέχρι σήμερα.

Η πρώτη προέκυψε 17 μήνες αφότου απέκτησε το εμφύτευμα. Στις 5 φορές η γυναίκα κοιμόταν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν κατάλαβε πως σταμάτησε η καρδιά της. Τις υπόλοιπες φορές, έχασε τις αισθήσεις της. Το εμφύτευμα προκάλεσε σοκ στην καρδιά που άρχισε να χτυπά ξανά.

Οι γιατροί που παρακολουθούν την υπόθεση, έγραψαν στο American Journal of Cardiology πως “είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η λειτουργία του εμφυτεύματος, καθώς η συσκευή δεν την σόκαρε ποτέ λανθασμένα, ούτε προκάλεσε άλλες επιπλοκές, σε 19 χρόνια”. Oλοκληρώνοντας τη συγγραφή της μελέτης τους, ζήτησαν να χρησιμοποιείται ευρύτερα ο εμφυτευμένος απινιδωτής “μεταξύ και εκείνων που έχουν μόνο έναν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της πάθησης, όπως τα μέλη της οικογενείας αυτού που την έχει”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα