‘Γυρίζει την πλάτη’ στην ΕΕ η Τουρκία

‘Γυρίζει την πλάτη’ στην ΕΕ η Τουρκία
Supporters of Justice and Development party (AK) wave Turkish flags and hold a poster of Turkish President Recep Tayyip Erdogan outside its offices in Istanbul, Sunday, April 16, 2017. Voting has ended in Turkey's historic referendum on whether to approve constitutional changes that would greatly expand the powers of Erdogan and the result will determine Turkey's long-term political future and will likely have lasting effects on its relations with the European Union and the world. (AP Photo/Emrah Gurel) AP

Η Άγκυρα απορρίπτει την έκκληση της ΕΕ για διεξαγωγή έρευνας για τις παρατυπίες που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα. "Να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες", προέτρεψε την ΕΕ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο Πούτιν συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο

H τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την διεξαγωγή μιας έρευνας με αντικείμενο τις παρατυπίες που καταγράφηκαν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ. Επιπλέον, προέτρεψε την ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες».

“Να ξεκινήσει διαφανής έρευνα”

Νωρίτερα την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καλέσει την Τουρκία να «ξεκινήσει μια διαφανή έρευνα» μετά την έκθεση της κοινής αποστολής των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής διεξήχθη υπό άνισες συνθήκες και δεν πληροί τα δημοκρατικά κριτήρια.

«Δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη εθνική συναίνεση στη συνέχεια του δημοψηφίσματος» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη επίδειξης «αυτοσυγκράτησης» από τις Αρχές και ενθάρρυνε τη διεξαγωγή «ανεξάρτητων ερευνών» για τις «φερόμενες παρατυπίες».

Σε ό,τι αφορά τις μέλλουσες σχέσεις, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως το μήνυμα της Επιτροπής προς την Τουρκία είναι να έρθει «και πάλι πιο κοντά» στην Ευρώπη και όχι να απομακρυνθεί περαιτέρω.

Ερωτηθείς κατά πόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει της διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως η Ε.Ε. συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας και ότι «πρόοδος» έχει σημειωθεί σε πολλούς τους τομείς, όπως η χρηματοδότηση και η επανεγκατάσταση. Υπενθύμισε, όμως, πως παραμένουν επτά σημεία ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των θεωρήσεων και πως ο διάλογος και η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές συνεχίζονται, προκειμένου να εκπληρωθούν και αυτά «το συντομότερο δυνατό».

Συγχαρητήρια Πούτιν σε Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε την Τρίτη και συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας για την ενίσχυση της εκεχειρίας στην Συρία.

(Φωτό: AP Photo/Emrah Gurel)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα